Planimetria
Kamil: W trójkącie prostokątnym przyprostokątna leząca przy kącie α ma długość 3cm, a przyprostokątna
leząca naprzeciw tego kąta7cm.Oblicz wartosc wyrazenia sinα;tgα.
6 sie 11:21
yyy: no błagam

rysunek i jazda. albo naucz się regułki co do czego daje określoną funkcje
6 sie 14:33
Kamil: prosze o pomoc
6 sie 18:55
yyy: narysuj rys
6 sie 19:08
Kamil:
7 sie 19:44
Kamil: trzeba liczyć z twierdzenia Pitagorasa
7 sie 19:47
Kamil: 32+72=x2
9+49=x2
7 sie 19:51
Kamil: x2=58
x=√58
7 sie 19:53
Kamil: prosze o pomoc w napisaniu na klawiaturze 7 przez pierwiastek z 58
7 sie 20:00
TOmek: U {7} {p { 58 } } bez spacji
7 sie 20:06
yyy: bardzo ładnie
i teraz wyliczyć funkcje
7 sie 20:10
7 sie 21:48
Kamil: nie wiem jak napisać 7 pierwiastek z 58 przez 58
7 sie 21:50
Kamil:
7 sie 21:52
think: U { 7p {58}}{58}
7 sie 21:55
Kamil: dzieki Think
7 sie 21:57
7 sie 21:59
yyy: jednak potrafisz
7 sie 22:04
7 sie 22:10
Kamil: dobrze prawda
7 sie 22:12
Kamil: sinα:tgα
7 sie 22:16
think: dobrze
7 sie 22:20
Kamil: | 7√58 | | 7 | | 7√58 | | 3 | | 3√58 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| 58 | | 3 | | 58 | | 7 | | 58 | |
7 sie 22:22
Kamil: 7 się skracaja prawda
7 sie 22:23
think: dobrze, ale musisz napisać jaka to funkcja
7 sie 22:25
7 sie 22:28
Kamil: pomyłka
7 sie 22:30
think: sinx : cosx ? wyżej pisałeś sinx:tgx i to była prawda ale jaka funkcja trygonometryczna to
7 sie 22:31
7 sie 22:31
think: dobrze.
7 sie 22:31
Kamil: dobrze
7 sie 22:31
think: został ctgx
7 sie 22:32
Kamil: wyszło zadanie jeszcze coś umiem
7 sie 22:33
Kamil: a cotangens po co
7 sie 22:34
Kamil: ?
7 sie 22:34
7 sie 22:36
think: ahh dobra nie doczytałam myślałam, że masz policzyć wszystkie funkcje trygonometryczne.
7 sie 22:36
7 sie 22:40
Kamil: ctg i cos nie trzeba prawda
7 sie 22:40
Kamil: ?
7 sie 22:41
think: jeżeli w treści masz oblicz wartość wyrażenia sinx : tgx to właściwie mogłeś policzyć tylko
cosx a resztę sobie darować
7 sie 22:45