równanie
F: Jak rozwiązac takie równanie
6 sie 11:17
Godzio:
to nie ma rozwiązania
| | 1 | |
bo |
| podniesiona do jakiejkolwiek potęgi nie da 0 |
| | 2 | |
pewnie źle przykład przepisałeś
6 sie 11:39
F: | | 1 | |
sory miało byc 20( |
| )x/20=0,32 |
| | 2 | |
6 sie 11:42
Godzio: a nie miało być 3,2 ?
bo tego to się chyba nie da rozwiązać ale mogę się mylić
6 sie 12:08
F: ma byc 0,32 w odpowiedzi podali ze x = 120
6 sie 12:11
Godzio: no to przykład dalej źle przepisany
Co to jest ta 20 ?
6 sie 12:13
6 sie 12:13
F: własciwie to jest zadanie z fizyki
mamy 20g pewnego izotopu jego czas połowniczego rozpadu wynosi 20 lat obliczyc po ilu latach
zostanie 0,32g tego izotopu
| | 1 | |
skorzystałem z tego oto wzoru m = m0( |
| )t/ϰ
|
| | 2 | |
gdzie ϰ−okres połowniczego rozpadu
Moze to rownanie trzeba zlogarytmowac tak mi sie wydaje
6 sie 12:16
6 sie 12:17