Planimetria
Kamil: Prosze o pomoc,Oblicz długość boku kwadratu wiedząc, ze róznica długości przekątnej i boku
wynosi 2.
6 sie 10:57
Kamil: prosze o pomoc
6 sie 11:05
yyy: rysujesz rysunki do zadań analizując treści?
może damy Ci sie wykazać. narysuj rysunek tak jak rozumiesz zadanie z zaznaczonymi danymi to
wtedy pomogę
6 sie 11:09
Kamil:
6 sie 11:29
Kamil: d−a=2
6 sie 11:30
Kamil: tak czy zle mysle co?
6 sie 11:33
Godzio:
dobrze dobrze

teraz podstaw d = a
√2 i staraj się liczyć dalej (podpowiem że trzeba będzie
wyłączyć "a" przed nawias)
6 sie 11:38
Kamil: a√2−a=2
6 sie 11:46
Kamil: a(√2−1)=2
6 sie 12:05
Godzio:
jesteś na dobrej drodze, tera podziel i usuń nierwymierność
6 sie 12:07
yyy: musiałam iść. wybacz. ogólnie najlepiej robic rysunki i zamieniać niewiadome na jedną ta
szukaną
6 sie 14:28
Kamil: nie za bardzo wiem co dalej robić Godzio pomoż
6 sie 15:36
bzzz: Kamil chcesz wiedzieć ile wynosi a, więc musisz podzielić przez to co stoi przy a...
6 sie 15:42
Kamil: Godzio pomóz nie wiem co robić
6 sie 15:43
Kamil: powiedz Godzio prosze
6 sie 15:46
Kamil: a(√2−1=2
6 sie 15:54
Kamil: a(√2−1)=2/:(√2−1)
6 sie 15:56
bzzz: a(√2 − 1) = 2 / : (√2 − 1)
6 sie 15:56
bzzz: dobrze, a teraz usuń niewymierność z mianownika
6 sie 15:57
6 sie 16:52
robinka: Kamil:
| | 2 | | 2 | | √2+1 | |
a= |
| = |
| * |
| |
| | √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | |
Kamil usuwanie niewymierności z mianownika uczą w Gimnazjum

!
6 sie 16:58
robinka: teraz wiesz co zrobić ?
6 sie 16:58
6 sie 18:08
Kamil: pomyłka
6 sie 18:08
Kamil: | 2 | | √2+1 | |
| * |
| = nie umiem napisać na klawiaturze2√2+2 przez √2do kwadratu |
| √2−1 | | √2+1 | |
−1 do kwadratu prosze o pomoc
6 sie 18:51
Kamil: prosze pomózcie
6 sie 18:52
Kamil: Pomózcie prosze was
6 sie 18:54
yyy: człowieku. brak mi słów. chciałabym wiedziec czy Ty za rok masz mature?
w mianowniku jest 1 bo
(√2+1)(√2−1)=1
6 sie 18:54
Kamil: chodzi mi jak na klawiaturze napisać tak jak wyzej napisałem bo nie umiem na klawiaturze tego
pisać w tej sprawie prosze o pomoc dobrze
6 sie 18:57
Kamil: nie wiem jak napisać 2pierwiastek+2 przez pierwiastek do kwadratu−1 o to prosze o pomoc yyy
6 sie 18:58
Kamil: za −1 które jest na koncu jeszcze do kwadratu
6 sie 19:00
Kamil: chce sie nauczyć pisać na klawiaturze, pomózcie prosze
6 sie 19:02
Kamil: odpowiedzcie na moje wyzej pytanie prosze was bardzo
6 sie 19:11
6 sie 19:12
think: Kamil:
U { 2p {2} + 2 } {(p {2}) 2 − 1 }
6 sie 19:14
think: | | √2 + 1 | |
przecież to żadna tajemnica bardzo podobnie do |
| z czym jakoś sobie |
| | √2 + 1 | |
poradziłeś, czemu nie popróbujesz, jak będziesz eksperymentował to się więcej nauczysz niż jak
będą Ci inni podawali gotową odpowiedź....
6 sie 19:15