Trygonometria :( czegoś tu nie czaje
TOmek: mamy taki przykładzik:
| | 1 | |
sin120=sin(90+30)=sin30= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin120=sin(180−60)= −cos60= − |
| |
| | 2 | |
jak mam kąt powyżej 180 to nie ma problemu gorzej jak jest
∡<180
wtedy go można rozwiązac na 2 przykłady ale przecież to są 2 różne wyniki..
Może mnie ktoś oświecić w tej kwestii?
6 sie 10:47
yyy: Tam jest błąd.
zawsze przy funkcji kąta 90 stopni i 210 jest zamiana funkcji.
6 sie 10:52
yyy: mamy sin120=sin(90+30)=cos30
6 sie 10:53
TOmek:
wytłumaczy mi ktoś dlaczego z sin120 wychodzą 2 rózne wyniki

Czy ja może po prostu to źle
rozwiązałem

"Zawsze przy funkcji kąta 90 stopni i 270 jest zamiana funkcji."

pozdrawiam
6 sie 10:56
yyy: wzory redukcyjne
sin(π/2−x)=cosx cos(π/2−x)=sinx
6 sie 10:57
yyy: przepraszam 270*
6 sie 10:57
yyy: wychodzi ten sam wynik
sin120=sin(180−60)=sin60=√3/2
6 sie 10:58
yyy: trzeba w tym zapamietać, że zamiana funkcji jest przy 90 i 270 stopni
również trzeba pamietać znaki funki w danych ćwiartkach
6 sie 11:01
TOmek: dobra dziekuje

pasuje ...
6 sie 11:11
yyy: przez forum za bardzo sie nie da.
6 sie 11:11
TOmek: ja piernicze tak po głębszym przeanalizowaniu tego tematu: masakra to jeszcze są jakieś wzory
inne niż te:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
:



znalazłem
cos(π−x)= − cos
ja pierniczne myslałem ,ze juz zrozumiałem te wzory redukcyjne a tu znowu coś

//
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | √3 | |
sin120=sin(90+30)= cos30= − |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin120=sin(180−60)= sin60= |
| |
| | 2 | |
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=430 − myślałem ,ze ta zasada Gustlika wystarczy mi to rozwiązywania wszystkich zadań z
trygonometrii i chce nadal tak myslec, tylko na razie jestem zakłopotany w tryg...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
To jest bardzo ciekawy przypadek mysląc na motodę gustlika inaczej bym go rozwiązał
"yyy: mamy sin120=sin(90+30)=cos30"
120−>2 cwiartka tylko sin dodatki, wiec powinno być
− cos 30
hmm? chyba ,ze jeszcze jest taki coś ,ze jak zmieniamy sin−>cos, cos−> sin itp.. to nie
patrzymy na cwiartke wyrazu wychodzącego w tym przypadku "sin120" tylko wyrazu ostatecznego w
tym przypadku cos30


? HELP

6 sie 11:40
TOmek: godzio

Ty podobno lubisz trygonometrie pomoż
6 sie 11:41
Godzio: Postaram Ci to dogłębnie wytłumaczyć

tylko to zajmie jakiś czas więc się wstrzymaj
6 sie 11:41
TOmek: oczywiście
6 sie 11:46
Godzio:
Zapewne tą formułkę już znasz: w pierwszej wszystkie są dodatnie w drugiej tylko sin w 3 tg i
ctg a w czwartej cosinus.
W takim razie weźmy sobie przykład
sin150 = sin(90 + 60) = cos60
przy napisaniu cos60 sprawdzamy jaki będzie mieć znak ale patrzymy na sin150 czy jest dodatni
150
o to 2 ćwiartka a wiemy że sinus jest w niej dodatni dlatego ... = +cos60
kolejny:
sin240 = sin(270 − 30) =
− cos30 bo 240
o jest w III ćwiartce a w niej sinus jest ujemny
dlatego jest tam minus
przy większych przykładach takich jak:
sin1140 albo cos1140 możemy sobie to zapisać w prostszej postaci odejmując 360
o ponieważ jest
to okres sin i cos, analogicznie w tg i ctg tyle że tam można zmieniać o 180
o
| | √3 | |
sin1140 = sin780 = sin420 = sin60 = |
| i tutaj oczywiście można od razu sobie odjąć: |
| | 2 | |
sin1140 = sin60 tylko chciałem pokazać na jakiej to zasadzie działa
w tej postaci jeśli tak odejmujemy to końcowy wynik w tym wypadku sin60 wiemy że jest dodatni
Tak samo z tg i ctg tutaj żeby było szybciej też można 360 używać bo to po prostu 2 okresu
przejdą więc różnicy to nie robi
tg570 = tg390 = tg210 = tg30
No i niestety wzory redukcyjne, ale myślę że to łatwo zapamiętać np.
cos(180 + α) = − cosα dlaczego − ? ano dlatego że 180 + α jest to 3 ćwiartka, a tam cos
jest ujemny i musisz tak na to patrzeć, α jest ostry więc 0<α<90
tak samo: sin(−α) = −sinα bo −α to IV ćwiartka a w niej jedynie cos jest dodatni więc
cos(−α)= cosα
i Teraz przykład dla ciebie:
| tg300 + sin765 − cos405 | |
| |
| ctg405 | |
mam nadzieję że w miarę zrozumiałeś
6 sie 12:02
TOmek: Dzięki Tobie dowiedziałem sie ,ze wzory redukcyjne są tak zpokrewione z naszą kochaną tabelka

czyli tak rozwiązując np: takie coś
| | √3 | |
sin120=sin(180−60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
także
−> wielokrotność 90 parzysta więc brak zmiany sin−>cos
−>180 jest to druga cwiartka sin jest +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | √3 | |
sin120=sin(90+30)=cos30= |
| |
| | 2 | |
także
−>wielokrotnośc 90 nieparzysta także zmiana sin−>cos
−>90 jest to pierwsza cwiartka także cos +
zrozumiałem

?xD
teraz robię twój przykład
6 sie 12:15
TOmek: nie nie spieprzyłem, czekaj ...
6 sie 12:20
Godzio:
zrozumiałeś tylko nie zawsze tak jest
np. sin(3 * 90 + 30) ≠ cos30
bo 3 * 90 + 30 to czwarta ćwiartka, w której sinα < 0 więc będzie
sin(3*90 + 30) = − cos30
6 sie 12:24
TOmek: "sin150 = sin(90 + 60) = cos60
przy napisaniu cos60 sprawdzamy jaki będzie mieć znak ale patrzymy na sin150 czy jest dodatni
150 to 2 ćwiartka a wiemy że sinus jest w niej dodatni dlatego ... = +cos60 "
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | √3 | |
sin120=sin(180−60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
−>krotnosc 90 parzysta brak zmiany sin−>cos
−>120 to 2 cwiartka w niej sin jest dodatni[znak ustalamy dla funkcji wyjściowej] czyli sin120
| | √3 | |
sin120=sin(90+30)=+cos30= |
| |
| | 2 | |
−>krotność 90 nieparzysta także sin−>cos
−>
znak ustalamy dla funkcji wyjściowej] czyli sin120 2 cwiartka sin dodatni
CZAJE

6 sie 12:27
Godzio:
zgadza się
6 sie 12:30
TOmek: robie przykład
6 sie 12:32
Godzio: ok czekam
6 sie 12:34
6 sie 12:37
TOmek: | tg300 + sin765 − cos405 | |
| = |
| ctg405 | |
a)tg300=tg(180+120)=
− tg120= − tg(120+60)= − ( − tg60 )=tg60=
√3
*tg300 −> 4 cwiartka znak ujemny
*tg120 −> 2 cwiartka znak ujemny
| | √2 | |
b)sin765=sin(2*720+45)=sin45= |
| |
| | 2 | |
*korzystam ze wzoru sin(k*360+x)=sinx poniewaz jak 360 jest to okres
*w przypadkach gdy k*360 −> brak zmiany znaków
| | √2 | |
c)cos405=cos(1*360+45)=cos45= |
| |
| | 2 | |
d)ctg(405)=ctg(1*360+45)=ctg45=1
| tg300 + sin765 − cos405 | | | |
| = |
| = |
| ctg405 | | 1 | |
6 sie 12:37
6 sie 12:38
Godzio:
sprawdź jeszcze tg300
6 sie 12:43
Godzio: tak jak pisałem przechodząc o okres danej funkcji znak się nie zmienia
tg300 = tg(180 + 120) = tg120 = tg(180 − 60) = −tg60 − i dopiero tu się zmieni
6 sie 12:45
TOmek: tg300=(180+120)= − tg120
*tg300 −> 4 cwiartka znak ujemny
i własnie nie wiedziałem teraz robimy dalej tak:
− tg120= − tg(180−60)= − ( − tg60)=tg 60
*musze szukac znaku dla tg 120? Czy w tym przypadku "−" ma tu jakies znaczenie

cwiartka 2−> tg ujemny
6 sie 12:47
Godzio: można też tak:
tg300 −> przechodzimy o 2 okresy
tg300 = tg(−60) i ze wzorów wiemy że to :
tg(−60) = −tg60
6 sie 12:49
TOmek: ale 360 to okres a tu jest 300
6 sie 12:50
Godzio:
lepiej jak masz taką postać koło 360, albo 270 to od razu ją zastosuj:
tg300 = tg(360 − 60) = −tg60 = −√3
tg300 = (270 + 30) = −ctg30 = −√3
6 sie 12:50
Godzio: okres tg to 180o
6 sie 12:50
Godzio:
Dobra ja już muszę lecieć jak będziesz miał jakieś pytania to pisz, najwyżej później odpowiem
podrzucę Ci też kilka zadanek
6 sie 12:54
6 sie 12:54
Godzio:
To skoro bardzo chcesz:
| 4 * sin(−420) * cos690 * ctg315 | |
| |
| cos480*sin540 + cos(−1080) | |
| sin237 + cos2127 + 2sin37 * cos487 | |
| |
| tg405 + ctg225 | |
6 sie 15:17
TOmek: Godzio?
6 sie 15:17
TOmek: ok
6 sie 15:20
Godzio: w pierwszym wynik powinien być 3
a w drugim 0
powodzenia ja już muszę lecieć, jeśli to już załapiesz to przejdź do równań trygonometrycznych
bardziej zaawansowanych
6 sie 15:25
TOmek: | 4 * sin(−420) * cos690 * ctg315 | |
| = |
| cos480*sin540 + cos(−1080) | |
| | √3 | |
a)sin(−420)= −sin420= − sin(1*360+60)= − sin60= − |
| |
| | 2 | |
−>sin(−x)= − sin
b)cos690=cos(1*360+330)=cos330
| | √3 | |
cos330=cos(360−30)=cos30= |
| |
| | 2 | |
−>cos330 cwiartka 4 cos dodatki
lub
| | √3 | |
cos330=cos(270+60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
−>cos330 cwiartka 4 cos dodatki
−>wielokrtonosc 90 nieparzysta zmiana cos−>sin
c)ctg315=ctg(360−45)= − ctg45= −1
−>ctg315 cwiartka 4 minus
lub
ctg315=ctg(270+45)= − tg 45= −1
−>ctg315 cwiartka 4 minus
−>wielokrotnosc 90 nieparzysta zmiana ctg−>tg
| | √3 | |
d)cos480=cos(1*360+120)=cos120=cos(90+30)= − cos30= − |
| |
| | 2 | |
−>cos120 cwiatka 2 cos ujemny
e)sin540=sin(1*360+180)=sin180=sin(180+0)=sin0=0
f)cos(−1080)=cos1080=cos(3*360+0)=cos0=1
−>cos(−x)=cosx
| 4 * sin(−420) * cos690 * ctg315 | |
| = |
| cos480*sin540 + cos(−1080) | |
| | √3 | | √3 | | √3 | | 6 | |
4*(− |
| )* |
| = − 2√3* |
| = − |
| = −3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
6 sie 15:36
bzzz: zjadłeś jeden minus TOmek

będzie 3.
6 sie 15:39
TOmek: tylko gdzie

trzeba poszukac
6 sie 16:01
bzzz: | | √3 | | √3 | |
na końcu jak już mnozyłeś miałeś 4*(− |
| )* |
| *(−1) dwa minusy dają plus a Ty to |
| | 2 | | 2 | |
przepisałeś później bez tego −1
6 sie 16:03
TOmek: | | √3 | | √3 | |
4*(− |
| )* |
| *(−1)=3 xD |
| | 2 | | 2 | |
6 sie 16:03
TOmek: Zrobię teraz tyko to(coś nowego dla mnie)
sin237 + cos2127 + 2sin37
=
6 sie 16:05
TOmek:
sin
237 + cos
2127 + 2sin37=
a)sin
237=2sin37*cos37=


−>sin
2x=2sinx*cosx
b)cos
2127=cos
2127−sin
2127


−>cos
2x=cos
2x−sin
2x
Trudny przykład nawet jak na matur. rozszerzoną

Takie pytanko na maturę roz. to wystarczy umiec sin2x i cos2x kąta ? Te tg3x tg2x to raczej
sie nie zdazy

Jak myslicie?
6 sie 16:10
bzzz: TOmek lepiej zapamiętać takie wzory:
sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
ponieważ z nich wyprowadzisz zarówno sin2x jak i sin44x
6 sie 16:14
bzzz: ale w tym zadaniu masz sin237 a to nie to samo co sin2*37
6 sie 16:14
bzzz: to jest (sin37)2 + (cos127)2 + 2sin37
6 sie 16:16
TOmek: to jak to zrobić?
6 sie 16:16
TOmek: (sin37)
2 
jak dalej?
6 sie 16:17
bzzz: 
a kombinuj

podpowiem, że to można np ze wzorów redukcyjnych

127 = ... + ....
6 sie 16:18
TOmek: (sin37)
2=sin1379 chyba nie?
własnie mam problem z podnoszeniem trygonometrii do potęgi ...
dzisiaj juz nie mam głowy do tego, prosze Cię bzz pokaz ten jeden jak zrobić do końca
6 sie 16:20
bzzz: do kwadratu podnosi się wartość funkcjo\i nie argument funkcji
| | 1 | | 1 | |
np sin230o = ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
wracając do Twojego zadania
cos127 = cos(90 + 37) = −sin37
więc będzie sin
37 + (−sin37)
2 + 2sin37 = 2sin
237 + 2sin37
6 sie 16:24
bzzz: ale jeśli to licznik z zadania Godzia to nie przepisałeś całego...
6 sie 16:25
bzzz: a uwierz to robi ogroooomną różnicę...
6 sie 16:27
bzzz: zresztą już Ci tłumacze konkretniej, w matematyce umówiono się zapewne, że zapis takiej
postaci:
sin
2α to to samo co (sinα)
2 dlatego, że to pierwsze łatwiej i szybciej napisać, bo nie trzeba
nawiasów wstawiać, nie można było tego zapisać jako sinα
2 ponieważ w zadaniu może być też aby
policzyć sinus kwadratu kąta i byłaby niejednoznaczność

zgadza się?
6 sie 16:30
bzzz: u Godzia jest:
sin237 + cos2127 + 2sin37cos487 aa tu to prawie gołym okiem widać wzór skróconego mnożenia.
6 sie 16:31
Eta:
Policz: ze wzorów redukcyjnych
cos127
o= cos( 90
o+37
o)=............
i cos487
o= cos( 360
o+ 127
o)= cos127
o
i dalej już "z górki"

wynik
0
7 sie 23:33
Eta:
zad/ rozwiąż równanie: tg110
o*tg200
o − 2cos2x= 0
7 sie 23:51
help22: Potrzebuję rozwiązanie zadania, znam wynik ale chodzi mi o sam zapis.
sin2(37°)+cos2(127°)+2*sin(37°)*cos(487°)
____________________________________________
tg(405°)+ctg(225°)
5 sty 14:46
5 sty 14:59
Kaja: | sin237o+cos2(90o+37o)+2sin37o*cos(360o+127o) | |
| = |
| tg(360o+45o)+ctg(180o+45o | |
| | sin237o+(−sin237o)2+2sin37o*cos127o | |
= |
| = |
| | tg45o+ctg45o | |
| | 2sin237o+2sin37o*cos(90o+37o) | | 2sin237o+2sin37o*(−sin37o) | |
= |
| = |
| =0 |
| | 1+1 | | 2 | |
5 sty 15:00