Planimetria
Kamil: W trójkącie równoramiennym o bokach długości 3, 3, 3√2 kąt ostry ma miarę:
A)30o
B)45o
C)90o
D)60o
5 sie 22:13
Godzio:

Czy ten rysunek Ci pomoże, dodam że suma kątów w trójkącie to 180
o ale to pewnie wiesz
5 sie 22:25
Kamil: 60o
5 sie 22:26
Godzio: nie załamuj mnie proszę, strzelać możesz na strzelnicy ...
5 sie 22:27
Kamil: 45
5 sie 22:28
Godzio: dobrze, teraz napisz mi dlaczego bo nie jestem pewien czy nie strzeliłeś
5 sie 22:29
Kamil: poniewaz jest to trójkat równoramienny
5 sie 22:31
Godzio:
do tego byś musiał dołączyć jeszcze równoramienny prostokątny ale dobra niech Ci będzie albo
inaczej
180 = 90 + 2α
90 = 2α
α = 45
5 sie 22:33
Kamil: moze być taki zapis Godzio 90 +2α=180 ?
6 sie 00:00
Kamil: Godzio odpowiedz dobrze
6 sie 00:01
Kamil: prosze
6 sie 00:02
Maciek: Może być tylko później 2α=90 i α=45
6 sie 00:02
Kamil: Godzio odpowiedz prosze cie bardzo
6 sie 00:04
Kamil: moim zdaniem moze być Godzio
6 sie 00:05
Godzio: a co za różnica czy
180 = 90 + 2α
czy
90 + 2α = 180 ?
6 sie 00:06
Kamil: tak mi sie tez wydaje ale musze nabrać pewności siebie
6 sie 00:21
Aga: Palimetria
W trójkącie równoramiennym o ramionach długości 18cm kąt ostry przy podstawie ma miarę 30stopni
oblicz pole i obwód trójkąta
8 sty 18:20
MiKa:

Trójkąt ADC jest prostokątny(zwany też także pięknym) o kątach 30
o 60
0 90
o więc masz
wszystko do policzenia
8 sty 21:28