Planimetria
Kamil: Promień okregu wpisanego w kwadrat o przekątnej d=6 ma długość:
A)3
B)3
√2
5 sie 21:05
Spike:
Wykorzystujesz tutaj wzór na długość przekątnej kwadratu, to, że średnica okręgu wpisanego w
kwadrat jest równa jego bokowi, i to, że średnica jest dwa razy dłuższa od promienia.
d=6
wzór na d w kwadracie to d=a√2, gdzie a− długość boku
z tego oblicz a
Narysuj sobie kwadrat i w nim okrąg, zauważ, że gdybyś poprowadził prostą łączącą leżące
naprzeciwko siebie punkty stykające się z kwadratem, to otrzymasz średnicę, która będzie równa
długości boku.
Podziel więc długość boku przez 2.
Prosto i z tłumaczeniem
5 sie 21:26
Święty: C)
Narysuj rysunek, odpowiednio oznacz i zadanie rozkminione.
5 sie 21:31
Święty: C)
Narysuj rysunek, odpowiednio oznacz i zadanie rozkminione.
5 sie 21:32
Kamil: narysuje mi ktos rysunek prosze
5 sie 21:36
Spike:
No dobra. Napiszę tak i odpowiedz mi: skoro okrąg został wpisany w kwadrat, jak w stosunku do
okręgu leży kwadrat? Na zewnątrz okręgu czy wewnątrz niego?
5 sie 21:41
Kamil: wewnatrz ale nie umiem tu narysować
5 sie 21:42
Spike:
No ale niepotrzebne Ci to tutaj. Rysujesz dla siebie chyba, a nie dla kogoś z internetu?
5 sie 21:43
Kamil: narysujesz jak cie poprosze bardzo, chce sie upewnić czy dobrze narysowałem prosze
5 sie 21:57
Kamil: narysujesz rysunek i powiesz co dalej liczyć?
5 sie 22:15
Kamil: prosze pomóz w zadaniu nie przypominam sobie
5 sie 22:28
Godzio:

d = a
√2
6 = a
√2 / :
√2
jak widać na rysunku:
| | 1 | |
r = |
| a czyli po podstawieniu za "a" 3√2 otrzymujemy: |
| | 2 | |
5 sie 22:31