Planimetria
Kamil: Prosze o szybką pomoc.Dany jest kwadrat o przekątnej długości 8 cm. Z wierzchołka kwadratu
zakreślamy koło o promieniu równym długości boku kwadratu. Pole powierzchni części wspólnej
kwadratu i koła jest równe:
A)16π
B)8π
C)4√2π
D)16√2π
5 sie 18:14
Milka:
Dlaczego ma być szybka pomoc, źle się czujesz?
5 sie 18:31
Święty:

Korzystamy chocby z twierdzenia Pitagorasa.
2a
2=8
2
a
2=32
a=4
√2
P=
α360πr
2
P=
90360π(4
√2)
2
P=8π
5 sie 18:59
Kamil: skad ci wyszło 8π bo nie bardzo rozumiem mozesz rozpisać prosze
5 sie 19:58
Kamil: prosze o rozpisanie bede wdzięczny
5 sie 20:01
Kamil: prosze o rozpisanie pola
5 sie 20:02
Kamil: prosze
5 sie 20:03
Godzio:

Z Pitagorasa liczę bok kwadratu a, który jest równocześnie promieniem okręgu
a
2 + a
2 = 8
2
2a
2 = 64 /: 2
a
2 = 32
a = 4
√2
Pole wspólne to wycinek koła o kącie 90
o
Wzór na pole wycinka jest taki:
podstawiasz dane i liczysz α = 90
o , r = 4
√2
P = 8π
Święty Kamilowi trzeba wszystko dokładnie wytłumaczyć bo inaczej będzie zadawał 100
następnych pytań
5 sie 20:05
Kamil: co
5 sie 20:08
Zdziwiona: Co "co"?
Godzio wszystko dokładnie rozpisał przecież xD
5 sie 20:33