Planimetria
Kamil: Promień koła opisanego na trójkącie o bokach długości 3cm, 4cm i 5cm wynosi:
A)2,5cm
B)3cm
C)4cm
D)5cm
5 sie 14:15
Głąb:
5 sie 14:49
bzzz: Kamil znasz twierdzenie Pitagorasa?
5 sie 15:27
bzzz: pewnie znasz, ale tutaj przydaje się TWIERDZENIE ODWROTNE DO TWIERDZENIA PITAGORASA

także poszukaj , go albo sam wpadnij o czym ono traktuje.
5 sie 15:31
Kamil: Jakie to twierdzenie odwrotne od Pitagorasa?
5 sie 16:15
Kamil: Jak się nazywa to twierdzenie bzzz prosze powiedz?
5 sie 16:16
Święty: Proste. Jest inny sposób niż tw odwrotne do Pitagorasa.
Wystarczy policzyć pole trójkąta choćby ze wzoru Herona.
Następnie użyć wzoru
R=abc4P , gdzie R=szukany promień; abc − boki trójkąta; P− wcześniej wyliczone pole
trójkąta.
Dalej tylko podstawienie do wzoru i basta.
5 sie 17:00
Kamil: Pomozesz prosze bo nie wiem od czego zacząć i narysujesz rysunek dobrze
5 sie 17:04
Kamil: prosze
5 sie 17:06
Święty: Ok. Daj mi chwile
5 sie 17:07
Kamil: dobrze
5 sie 17:07
Święty:

Na początek nasuwa się pytanie. Skad wiemy, że to trójkąt prostokątny? Otóż mówi nam o tym
twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa − "Jeśli dane są trzy dodatnie liczby a,b,c i
takie, że a
2+b
2=c
2 , to istnieje trójkąt o bokach długości a,b,c, a kąt między bokami o
długości a,b jest prosty".
Liczymy pole trójkąta.
P=
ab2
P=6
Następnie korzystamy ze wzoru na promień okręgu opisanego na trójkącie:
R=
abc4P
R=
6024
R=2,5
5 sie 17:16
Kamil: nie trzeba liczyć ze wzoru Herona czy trzeba?
5 sie 17:22
Święty: Już nie trzeba. Policzyłem pole trójkąta korzystając z twierdzenie odwrotnego do Pitagorasa.
5 sie 17:23
Kamil: dzięki
5 sie 17:35
Milka:
Po co wyznaczać pole? Wystarczy podstawowa wiedza.
Najpierw zauważamy, że trójkąt jest prostokątny, bo 3
2 + 4
2 = 5
2, bok o długości 5 jest
przeciwprostokątną. Długość promienia okregu opisanego na trójkącie prostokątnym
jest równy połowie długości przeciwprostokatnej, a więc w tym przypadku ma długość
5 sie 17:35
think: Milka normalnie jakbyś czytała mi w myślach

dokładnie tak chciałam to zrobić, ale
Kamila nie było jak chciałam mu podpowiedzieć, a jak się pojawił to niestety ja już wyszłam z
pracy, a domowy komputerek dopiero teraz miałam czas odpalić....
5 sie 22:36