Planimetria
Kamil: Pomóżcie prosze was,Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB długości 12, CD
długośći 8 i ramieniu długości 6.Przedłuzenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie
S.Długość odcinka AS jest równa:
A)12
B)18
C)20
D)10
5 sie 14:08
bzzz:

z Tw. Talesa
|AS| = 6 + x, resztę długości musisz sam odczytać z rysunku.
5 sie 15:25
Kamil: 12x=8(6+x)
12x=48+8x
12x−8x=48
4x=48/:4
x=12
5 sie 17:10
Kamil: dobrze to jest czy zle powiedzcie
5 sie 17:13
Kamil: prosze o sprawdzenie i dziekuje za wielokrotną pomoc
5 sie 17:23
Kamil: sprawdzcie i powiedzcie czy dobrze ok
5 sie 17:43
lisek: Dobrze
5 sie 17:46