amrodo: Reszta z dzielenia wielmianu W(x) przez (x+4) wynosi 4 a reszta z dzielenia przez (x-2)
wynosi -2 Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez (x2+2x-8)
18 gru 00:20
nocek:
W(x) = Q(x)(x+4)(x-2) + ax +b gdzie ax+b --- reszta st.≤ I bo Q(x) st.II
W-4)= 4
W(2)= -2
to W(- 4)= Q(- 4)*( -4 +4)*(-4 -2) - 4a +b= 4 → - 4a +b = 4
W(2) = Q(2)*(2 +4)*(2 - 2) +2a +b = - 2 → 2a +b = -2
pozostaje rozwązać układ równań z a i b
-4a +b= 4
2a +b= -2 I*( 2)
-4a +b = 4
4a +2b = - 4
---------------
3a = 0 to a = 0 to b = 4
R= 4
18 gru 00:47
amrodo: a w ktorym miejscu widac ze to jest reszta z dzielenia tego wielomianu przez (x2+2x-8)?
bo sie pomieszalem
18 gru 01:13
nocek:
R=ax +b ponieważ a=0 b=4 to R= 0*x +4= 0 +4 = 4
18 gru 01:24
sylwia: Tak na przyszłość, jakby ktoś korzystał z tego rozwiązania, to tu jest błąd:
3b = 0 zatem b=0 , a=−1
17 paź 17:29