geometria
kasia: Przyprostokatne Δ prostokatnego maja dł. √21 i 2.Oblicz dł. odcinków na jakie podzieliła
przeciwprostokatna wysokosć poprowadzona z wierzchołka.
5 sie 13:51
bzzz:

z tw. Pitagorasa liczymy przecwiprostokątną:
c
2 = (
√21) + 2
2 = 21 + 4 = 25
c = 5
teraz korzystamy ze wzoru na pole:
i ponownie z Pitagorasa:
y
2 + h
2 = 2
2
x = c − y = 5 − y
5 sie 15:12
Milka:
Ale dużo obliczeń! Można znacznie prościej.
Długość przeciwprostokątneh x + y =
√21 + 4 = 5.
Korzystając z podobieństwa trójkątów otrzymujemy:
oraz
5 sie 17:45
think: Milka, ja może jestem niedouczona, ale mnie uczono, że
√21 + 2 ≠
√21 + 4
5 sie 22:38
Godzio:
ale tu takie coś jest

:
(p{21))
2 + 2
2 = (x + y)
2
x + y =
√21 + 4 = 5
5 sie 22:43
Godzio:
poprawka (√21)2 + 22 = (x + y)2
5 sie 22:43
Milka:
think − o co chodzi?
5 sie 23:39