Planimetria
Kamil: Pomózcie w zadaniu.Pole trójkąta równobocznego opisanego na okregu o promieniu długości 2√3
jest równe:
A)144√3
B)36√3
C)3√3
D)9√3
5 sie 00:17
Godzio:
podstawiaj i licz
5 sie 00:18
Kejt: | | 1 | |
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny stanowi |
| wysokości tego trójkąta. |
| | 3 | |
r=2
√3
z tego wyliczasz "h". Potem podstawiasz do wzoru na wysokości trójkąta równobocznego, z którego
wyliczasz bok. Następnie do wzoru na pole i masz odpowiedź.
5 sie 00:21
5 sie 13:47
Kamil: 12
√3=a
√3/:
√3
12=a
−a=−12/:−1
a=12
5 sie 13:53
Kamil: P=36
√3
odp B) moim zdaniem poprawna, prosze niech ktoś przeglądnie zadanie
5 sie 13:58
Milka:
| | 1 | | 1 | |
I znowu przerost obliczeń, a przecież wiedząc, że r = |
| a√3 i P = |
| a2√3
|
| | 6 | | 4 | |
obliczamy:
| 1 | | 1 | |
| a√3 = 2√3 / * 2√3 ⇒ a = 12 oraz P = |
| *122√3 = 36√3
|
| 6 | | 4 | |
5 sie 17:58
Kamil: ok
18 sie 14:53