trygonometria...
crazy nati: Długość boku równoległoboku jest o 3 większa od wysokości opuszczonej na ten bok. Wyznacz
| | 3 | |
długości boków równoległoboku wiedząc, że jego pole jest równe 10 i sin α= |
| , gdzie α |
| | 4 | |
jest kątem ostrym równoległoboku.
think: skorzystam z dwóch wzorów na pole równoległoboku
P = ah i drugi P = absinα
a = h + 3
10 = (h + 3)h
h
2 + 3h −10 = 0
Δ = 49
√Δ = 7
| | −3 − 7 | |
h2 = |
| = odpada wysokość jest odległością, nie może przyjmować wartości |
| | 2 | |
niedodatnich.
h = 2
a = h + 3 = 5
teraz pora na drugi wzór, znamy jeden bok, pole i kąt między nimi.
10 = 5bsinα