Planimetria
Kamil: Prosze o jak najszybsza pomoc.Punkty A=(2,−3), B=(5,1) są dwoma wierzchołkami kwadratu ABCD.
Długość przekątnej tego kwadratu jest równa:
A)5
√3
B)5
√2
D)5
√6
4 sie 23:46
think: Kamil zastosuj wzór na odległość punktów od siebie.
A = (x1,y1) B = (x2,y2)
|AB| = √(x1 − x2)2 + (y1 − y2)
ponieważ A,B to wierzchołki to |AB| to będzie długość boku kwadratu.
natomiast przekątna to będzie:
d = √2|AB|
5 sie 00:15
Eta:
Odp: B)
5 sie 00:25
Kamil: d=a√3
5 sie 12:36
Kamil: a to jest IABI
5 sie 12:38
Kamil: tak
5 sie 12:38
bzzz: tak Kamil.
5 sie 12:41
bzzz: widze, że mi ktoś we wzorze ukradł jeden kwadrat

|AB| =
√(x1 − x2)2 + (y1 + y2)2
5 sie 12:42
Kamil: IABI=5
5 sie 12:42
Kamil: think tak napisała
5 sie 12:43
bzzz: Kamil owszem, ale Think to też ja

jako bzzz jestem w pracy a w domu jako Think
5 sie 12:44
Kamil: d=5√2
5 sie 12:45
bzzz: I która odpowiedź jest poprawdna?
5 sie 12:45
Kamil: nie wiedziałem zaskoczyłaś mnie
5 sie 12:46
bzzz: hehehe, cóż po prostu się nie przygladnąłeś dobrze, styl pisania i rozwiązywania zadań zawsze
zdradza osobę, nieważne jakiego nicka by miała.
5 sie 12:48
Kamil: IABI=√2−5)2+(−3−1)2
5 sie 12:57
Kamil: nie wychodzi mi odpowiedz b rozpiszesz długość odcinka AB prosze, ja sprawdze w brudnopisie
5 sie 13:01
Kamil: prosze
5 sie 13:02
bzzz: √(2−5)2 + (−3 −1 )2 = √(−3)2 + (−4)2 = √9 + 16 = √25 = 5
5 sie 13:03
bzzz: Kamil Ty się pohamuj, czemu od razu uderzasz w ryk? Jestem w pracy więc nie będę zaglądać co
parę sekund, bo mam inne obowiązki. Ale jak znajdę chwilę to rzucę okiem na to co
potrzebujesz...
5 sie 13:05
Kamil: dzięki
5 sie 13:06
bzzz: proszę
5 sie 13:11