| 4 | ||
W trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów ostrych ma wartość | . Oblicz długości | |
| 5 |
ale mówią nam że przeciwprostokątna ma 10 cm
Czyli trzeba pomnożyć przez 2 tak 4 jak i 5 aby się wymiary zgadzały.
Wtedy jedna przyprostokątna będzie miała 8, a przeciwprostokątna 10cm. To jest Trójkąt o bokach
całkowitych druga przyprostokątna będzie miała długość 6.
oczywiście możesz nie wierzyć i policzyć z tw. Pitagorasa
82 + a2 = 102
skąd mam to wiedziec?
| 4 | przyprostokątna naprzeciw kąta | |||
sinα = | = | |||
| 5 | przeciwprostokątna |
| 4 | y | ||
= | |||
| 5 | 10 |