nie masz żadnych zadań, nad którymi się głowisz a jakoś
nic nie chce z tego wyjść
nie bądź sobek, podziel się
| 1 | ||
Uzasadnić prawdziwość nierówności n + | ≥ √n(n+1) , n ≥ 1 Korzystając z niej oraz z | |
| 2 |
| 4n | ||||||||
≥ | |||||||||
| 2√n |
− śr. arytm ≥ śr. geo.
| sin2nx | ||
cosx + cos3x + ... + cos(2n − 1)x = | , sinx≠ 0 | |
| 2sinx |
bo ja się robię senna
mam tak przeważnie po przeczytaniu treści zadań od
Godzia
to jeszcze jedno które mi nie wyszło ale teraz myślę że źle zrozumiałem
treść
Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zmniejszy się o 25%, jeśli wykreślimy z niej
składniki o numerach parzystych niepodzielnych przez 4. Obliczyć sumę wszystkich wyrazów tego
ciągu wiedząc, że jego drugi wyraz wynosi 1.
b2 = 1
| 1 | ||
b1 = | ||
| q |
| 1 | |
, 1, q, q2, q3,.... | |
| q |
| ||||||||
S = | ||||||||
| 1 − q |
| 1 | 1 | |||
1 + q4 + q8 + .... = | = | S | ||
| 1 − q4 | 4 |
| 1 | 1 | ||
= | |||
| 1 − q4 | 4q(1−q) |
| −2 +/− 2√2 | ||
q1/2 = | = −1 + √2 ok v −1 − √2 odpada bo |q| < 1 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
S = | * | = 1,5√2 + 2 | ||
| −1 + √2 | 1−(−1 + √2) |
dobrej nocy
grunt to dobre intencje
ehh dobrze się spało, ale rano ściągnęli z łóżka i
już od godziny w pracy.
A tak z innej beczki jak wypadła analiza zadanka? Zgadza się wszystko?
, heh co do analizy tego zadania to wszystko rozumiem a błąd zrobiłem w tym że nie wiem czemu
wywaliłem wszystkie parzyste ...
na dziś wymiękam.
| sin2nx | ||
cosx + cos3x + ... + cos(2n − 1)x = | n ≥ 1 sinx ≠ 0 | |
| 2sinx |
| sin2x | 2sinxcosx | |||
cosx = | = | = cosx | ||
| 2sinx | 2sinx |
| sin2kx | ||
cosx + cos3x + ... + cos(2k − 1)x = | ||
| 2sinx |
| sin(2k+2)x | ||
cosx + cos3x + ... + cos(2k − 1)x + cos(2k + 1)x= | ||
| 2sinx |
| sin2(k+1)x | ||
cosx + cos3x + ... + cos(2k − 1)x + cos(2k + 1)x= | ||
| 2sinx |
| sin2kx | sin2kx | |||
L = | + cos(2k + 1)x = | + cos2kxcosx − sin2kxsinx = | ||
| 2sinx | 2sinx |
| 1 | 1 − 2sin2x | |||
sin2kx( | − sinx) + cos2kxcosx = sin2kx * | + cos2kxcosx = | ||
| 2sinx | 2sinx |
| cos2x | sin2kx * cos2x + cos2kx * sin2x | |||
sin2kx * | + cos2kxcosx = | = | ||
| 2sinx | 2sinx |
| sin(2kx + 2x) | sin(2k + 2)x | ||
= | = P | ||
| 2sinx | 2sinx |
ufff
| 1 | ||
Uzasadnić prawdziwość nierówności: n + | ≥ √n(n+1), n ≥ 1 Korzystając z niej i z zasady | |
| 2 |
| 4n | ||||||||
≥ | |||||||||
| 2√n |
| 4 | ||
2 ≥ | ||
| 2 |
| 4k | ||||||||
≥ | |||||||||
| 2√k |
| 4k+1 | ||||||||
≥ | |||||||||
| 2√k+1 |
| 4k+1 | ||||||||
≥ | |||||||||
| 2√k+1 |
| (2k+2)! | 4k+1 | ||
≥ | |||
| (k+1)! * (k+1)! | 2√k+1 |
| 2k!(2k+1)*2(k+1) | 4k+1 | |||
≥ | ||||
| k!(k+1)(k+1)! | 2√k+1 |
| 2k!(2k+1) | 4k+1 | ||
≥ | |||
| k!(k+1)! | 2√k+1 |
| 2k! | 4k * 4 | ||
* (2k+1)≥ | |||
| k!(k+1)! | 2√k+1 |
| 4k * 4 | ||||||||
* (2k+1) ≥ | |||||||||
| 2√k+1 |
| 4k | 4√k | |||||||||
* (2k+1) ≥ | * | ||||||||||
| 2√k | √k+1 |
| 2k+1 | 4k | 2√k(k+1) | ||||||||||
* | ≥ | * | |||||||||||
| 2 | 2√k | k+1 |
| 1 | 4k | 2 | ||||||||||
* (k+ | ) ≥ | * √k(k+1) * | |||||||||||
| 2 | 2√k | k+1 |
| 4k | ||||||||
≥ | |||||||||
| 2√k |
| 1 | ||
(k+ | ) ≥ √k(k+1) | |
| 2 |
| 2 | |
− dla k ≥ 1 może przyjąć wartość 1 i mniejszą więc jedynie co to może zmniejszyć całe | |
| k+1 |
| 2(2k+1) | 4k | 4√k | ||||||||||
* | ≥ | * | |||||||||||
| k+1 | 2√k | √k+1 |
| 2(2k+1) | 4k | 4√k(k+1) | ||||||||||
* | ≥ | * | |||||||||||
| k+1 | 2√k | k+1 |
| 1 | k + (k + 1) | 4k | 1 | |||||||||||
* | ≥ | * | * √k(k+1) | ||||||||||||
| k+1 | 2 | 2√k | k+1 |
Dzięki b.