patryś: Oblicz granicę funkcji:
lim x→1 (1/x-1 - 2/x2-1)
17 gru 23:49
xpt: Będę pisał sam lim bo nie chce mi się kopiować tyle razy tego, ze x→1
Dla poprawienia czytelnosci zapisu gdy więcej niż 1 wyraz znajduje się w
liczniku/mianowniku to dodałem nawiazsy kwadratowe
lim ( 1/[x-1] - 2 /[x2-1] )
sprowadzasz do wspólnego mianownika korzystając ze wzoru (a-b)(a+b)=a2-b2
lim ( [x+1]/[x-1] - 2 /[x2-1] ) = lim ( [x+1 - 2 ]/[x2-1] ) = lim ( [x - 1] /[x2-1] )
= lim ( [x -1 /[(x-1)(x+1)] ) = lim ( 1/[x+1] ) = 1/2
18 gru 00:04
patryś: Dziękuje bardzo, teraz już żadne zadanie matematyczne nie będzie dla mnie zagadką, a
gdyby jednak było, napiszę tutaj.
18 gru 22:47