jola: Zadanie 3
Z okna budynku mieszkalnego, znajdującego się na wysokości 12 m nad ziemią, widać podstawę
wieżowca pod kątem depresji 300, a dach wieżowca pod kątem wzniesienia 600 do poziomu. Oblicz
wysokość wieżowca.
4 sie 20:54
think:

tak by się wydawało... ale jak coś to mnie
Domino poprawi
4 sie 22:07
domino:
Hehe, ....... śliczny rysunek

a teraz matematycznie: zaraz narysuję
4 sie 22:14
robinka:

ja bym tak narysowała

tam jest 30
0 oraz 60
0?
4 sie 22:14
think: aaaa i wszystko jasne, to były stopnie
4 sie 22:17
jola: Dzięki
4 sie 22:18
domino:

IABI −−− odległość między budunkami
Wysokość wieżowca : |BD|= 12+x
liczymy IABI z Δ ABC
to: |AB|= 12
√3 ( policz i taki wynik otrzymasz
tera z ΔCED
ICEI= IABI= 12
√3
to: U{x}{{ICEI}= tg60
o
podstaw dane i otrzymasz
x= 36 m
zatem wysokość wieżowca jest
IBDI= x+12m= 48m
4 sie 22:24
domino:
te linie
zielone ........ to
trawka przed tymi blokami
4 sie 22:26
domino:
poprawiam tego nieznośnego chochlika
4 sie 22:27
think: gdy Jakub wstawiał tu pewne elementy do rysowania, pewnie nawet nie przypuszczał do czego one
posłużą

oto drugi przykład poza domkami
55099
4 sie 22:32