jola: Zadanie 9.
Państwo Wiśniewscy razem zarabiają miesięcznie 4600 zł brutto. Pań Wiśniewski ma pensję o 30%
większą od pensji żony. Oblicz, jaki procent zarobku pana Wiśniewskiego stanowi podatek i
ubezpieczenie, wiedząc, że pan Wiśniewski otrzymuje netto 1742 zł/
4 sie 20:53
malowana: x−pensja żony
x+30% −pensja męża
x+x+30%=4600 |*100
230x=460000 |:230
x=2000zł
4600−2000=2600
2600−1742=1857− wysokosc ubezpieczenia
2600−−−−−−−−100%
1857−−−−−−− x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=1857*100/2600=67%
odp. Podatek za ubezpieczenie to 67% zarobku pana Wiśniewskiego
4 sie 21:11
jola: W odpowiedzi mam 33%
4 sie 21:14
malowana: sorry błąd w obliczeniach
200−1742=858
2600−−−−−−−−100%
858−−−−−−−−−−−x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=858*100/2600=33%
4 sie 21:22
jola: Dzięki
4 sie 21:24
domino:
pensja żony 2000 zł
pensja męża 2600 zł ( brutto)
2600 −1742 = 958 zł −−− podatek i ubezpiecznie
| | 858 | |
|
| *100% = 33% −− stanowi podatek i ubezpieczenie p. Wiśniewskiego
|
| | 2600 | |
4 sie 21:24
jola: Dzięki
4 sie 21:27
domino:
poprawka chochlika

2600 − 1742=
858 zł
4 sie 21:27
Gustlik: Państwo Wiśniewscy razem zarabiają miesięcznie 4600 zł brutto. Pań Wiśniewski ma pensję o 30%
większą od pensji żony. Oblicz, jaki procent zarobku pana Wiśniewskiego stanowi podatek i
ubezpieczenie, wiedząc, że pan Wiśniewski otrzymuje netto 1742 zł/
x − pensja żony
130%x=1,3x − pensja męża
x+1,3x=4600
2,3x=4600 /:2,3
x=2000 ← pensja żony
1,3x=1,3*2000=2600 ← pensja męża
2600 − 1742 = 858 zł
2600 zł − 100%
858 zł − x%
x=858*100/2600=33 %
5 sie 00:11