Proszę o rozwiązanie.
Ann: Za bilet lotniczy z Warszawy do Szczecina trzeba zapłacić 700zł plus 7% podatku VAT. Jaka jest
cena biletu?
4 sie 19:13
Godzio:
1,07 * 700 = ...
4 sie 19:28
Ann: ale skąd wiadomo, że 1,07?
4 sie 19:33
Godzio:
700 zł to 100%
+ podatek 7% z 700 czyli
| | 7 | |
700 + 7 % * 700 = 700(1 + 7%) a jak wiemy 7% = |
| = 0,07 |
| | 100 | |
czyli: ... = 1,07 * 700
4 sie 19:35
Godzio: albo jak chcesz można od razu
| | 7 | |
700 + 7 % * 700 = 700 + |
| * 700 = 700 + 49 = 749 |
| | 100 | |
4 sie 19:36
Godzio: tyle że jak widzisz to w pamięci to co napisałem na początku to można szybciej to obliczyć
4 sie 19:37
Ann: ok, dzięki
4 sie 19:40