matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
ania:
Sprawdź czy prawdziwa jest zależność:: log
3
4+log
9
4=log
1/3
0,125 Mogłabym prosić kogoś o wytłumaczenie mi tego przykładu
4 sie 19:09
Edek:
m
Skorzystaj z tego, że log
a
n
b
m
=c można zapisać także jako
log
a
b=c
n
po prostu potęgi można wyciągnąć przed logarytm
Spróbuj !
4 sie 19:11