Planimetria
Kamil: Pomózcie prosze,Odległość środka boku kwadratu o boku długości 6 do najdalszego punktu kwadratu
wynosi:
A)6√2
B)3√2
C)3√5
D)5√3
4 sie 19:07
Kamil: prosze o pomoc
4 sie 19:13
Edek:

Zacznij sobie po prostu kreślić parę okręgów i zauważ który okrąg i gdzie przecina najdalszy
punkt kwadratu od jego środka. Następnie zastanów się jak obliczyć tą odległość. W podpowiedzi
powiem, abyś skorzystał z trójkąta 45
o, 45
o, 90
o
4 sie 19:18
Kamil: Pomóz Godzio
4 sie 19:37
Godzio:
ten punkt jest odległy o połowe przekątnej kwadratu
d = a
√2 d − przekątna kwadratu, a − bok kwadratu
| 1 | |
| d = ... podstawiaj i licz odp B jest prawidłowa |
| 2 | |
4 sie 19:55
Kamil: d=6√2
4 sie 22:58
4 sie 23:08
Eta:
skróć 6 i 2
otrzymasz 3√2
odp:B)
4 sie 23:09
Kamil: co dalej z tym zrobić
4 sie 23:14
think: | | 6√2 | |
a co dalej chciałbyś robić z |
| ? |
| | 2 | |
4 sie 23:17
4 sie 23:26
Kamil: skrócić 6 i 2 przez 2
4 sie 23:27
think: no i bingo, w matematyce doprowadza się wszystko do najprostszej postaci... i koniec zadania.
4 sie 23:31