| √5 | ||
sin α+sin β= | ||
| 2 |
ad1.
| b | ||
sinα = | ||
| c |
| a | ||
sinβ = | ||
| c |
| a | ||
cosα = | ||
| c |
| b | ||
cosβ = | ||
| c |
| b | ||
sinα = | = cosβ | |
| c |
| a | ||
sinβ = | = cosα | |
| c |
| √5 | ||
sinα + sinβ = sinα + cosα = | ||
| 2 |
skorzystajmy z jedynki trygonometrycznej
sin2α + cos2α = 1
| √5 | ||
sinα = | − cosα | |
| 2 |
| √5 | ||
( | − cosα)2 + cos2α = 1 | |
| 2 |
| 5 | |
− √5cosα + 2cos2α = 1 | |
| 4 |
| 1 | ||
2t2 − √5t + | = 0 | |
| 4 |
| √5 + √3 | ||
t1 = | ok 0 < t1 < 1 | |
| 4 |
| √5 − √3 | ||
t2 = | ok 0 < t2 < 1 | |
| 4 |
| √5 + √3 | √5 − √3 | 5 − 3 | 1 | |||||
cosα*cosβ = | * | = | = | |||||
| 4 | 4 | 16 | 8 |
jest i prostszy sposób
| √5 | ||
korzystam z tego, że sinα + sinβ = cosα + cosβ = | ||
| 2 |
| a | ||
cosα = | ||
| c |
| b | ||
cosβ = | ||
| c |
| a | b | ab | ||||
cosαcosβ = | * | = | = ? | |||
| c | c | c2 |
| a | b | a+b | √5 | ||||
+ | = | = | podnieśmy do kwadratu stronami | ||||
| c | c | c | 2 |
| (a + b)2 | 5 | ||
= | |||
| c2 | 4 |
| a2 + b2 + 2ab | 5 | ||
= | |||
| c2 | 4 |
| c2 + 2ab | 5 | ||
= | |||
| c2 | 4 |
| 2ab | 5 | |||
1 + | = | |||
| c2 | 4 |
| 2ab | 1 | ||
= | /:2 | ||
| c2 | 4 |
| ab | 1 | ||
= | = cosαcosβ | ||
| c2 | 8 |
| √5 | ||
sinα + sinβ = | /2 sinβ = cosα | |
| 2 |
| 5 | ||
sin2α + 2sinαcosα + cos2α = | ||
| 4 |
| 5 | ||
1 + 2sinαcosα = | sinα = cosβ | |
| 4 |
| 1 | ||
2cosβcosα = | ||
| 4 |
| 1 | ||
cosβcosα = | ||
| 8 |
| √5 | ||
sinα+ sinβ= | ||
| 2 |
także widać robię jeszcze na okrętkę
co do opcji, że
matematycy to nocni Markowie... jeśli Twoja supozycja się sprawdzi domino, to ja chyba się
przerzucę na filozofie albo jakiś inny wyciszający kierunek
A pomyślałaś co bez Ciebie pocznie Kamil
... Nawet jak trafiają mi się jakieś osoby na korepetycje, to przeważnie takie
przypadki beznadziejne, które trzeba ratować od powtarzania tej samej klasy, bo są zagrożone z
matmy. Jeszcze ani razu nie miałam kogoś kto chciał po prostu nauczyć się więcej...
normalnie czasem aż się zastanawiam czym tak ciężko zgrzeszyłam, że spotyka mnie za to taka
kara.
i taaaak to forum jest bezpłatne