znajdz środek okregu
Merka: Dany jest okrąg o równaniu x2−8x+y2−6y=0. S wynosi?
bardzo prosze o pomoc z dokładnym rozpisaniem.
4 sie 17:30
Edek: (x2−8x+16)−16+(y2−6y+9)−9=0
korzystam ze wzoru (a2+2ab+b2)=(a+b)2
(x−4)2+(y−3)2=25
równanie okręgu ma postać: (x−a)2+(y−b)2=r2, gdzie S(a,b) jest środkiem okręgu
czyi u nas
a=4, b=3, r=5, bo liczba ujemna w przypadku promienia nie jest odległością !
4 sie 18:35
Merka: Dzięki śliczne
4 sie 20:30
nic nie umiejący: mogę prosić o głębsze rozwinięcie tego zadania. Byłbym bardzo wdzięczny
4 sie 22:57
think: nic nie umiejący
jest coś takiego jak równanie okręgu, pisał o tym Edek, jest to:
(x − a)2 + (y − b)2 = r2
gdzie (a,b) to współrzędne środka okręgu a r to jego promień.
mamy podane równanie okręgu ale z wyrażeniami już podniesionymi do kwadratu czyli
x2 − 2ax + a2 + y2 − 2by + b2 − r2 = 0
chcemy to zwinąć do tego pierwotnego wzoru:
x2 − 2*4*x + 16 − 16 + y2 − 2*3*y + 9 − 9 = 0
to pogrubione to wzory skróconego mnożenia
(x − 4)2 + (y − 3)2 = 25 = 52
czyli współrzędne środka okręgu to (4, 3)
4 sie 23:06
Gustlik: Po co kombinujecie jak kon pod górę i męczycie się wzorami skróconego mnożenia

?
Na przeliczenie współczynników równania okręgu są GOTOWE WZORY − wyprowadzilem je tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
Po co kombinować z wymyślaniem liczb pasujących do wzorów skróconego mnożenia? To jedna z wielu
masochistycznych metod nauczycieli − aby jak najwięcej się namęczyć.
x
2−8x+y
2−6y=0
x
2+y
2−8x−6y=0
x
2+y
2+Ax+By+C=0
A=−8, B=−6, C=0
r=
√a2+b2−C=
√42+32−0=
√16+9=
√25=5
Okrąg ma środek S=(4, 3) i promien r=5 − i nie trzeba nic wymyślać na siłę.
Można zapisać go równaniem kanonicznym:
(x−4)
2+(y−3)
2=25
4 sie 23:24