Efka: oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prost. wiedząc, ze objętość stożków
powstałych przez obrót tego trójkąta dokoła osi wyznaczonych przez przyprostokątne
wynoszą odpowiednio 12cm3 i 16cm3.
17 gru 21:33
xpt: masz podane 2 objętości stożka.
Wzór ogólny na objętość to V= Pp *h * 1/3 = πr2h/3
ten ostrosłup którego V=12cm3 powstał przez obrócenia trójkąt o przyprostokątną a, ten
drugi o obrót wokół b.
dla V=12cm3
V=1/3 πb2 a
12=1/3 πb2 a
ab2 = 36/π
dla V=16cm3
V= 1/3πa2b
16=1/3πab
a2b=48/π
Rozwiązujesz układ równań
{ab2 = 36/π wyznaczasz z tego a
{a2b=48/π
{a=36/(b2π)
{a2b=48/π podstawiasz to a do tego wzoru
π
362/(b2π)2 * b=48/π
1269/b4π * b=48/π
27/b3 = 1
b3 = 27
b= 3 (-3 odrzucasz bo odcinek nie może być ujemny)
podstawiasz 3 do jakiegoś wzoru na przykład ab2 = 36/π i obliczasz
a* 32 = 36/π
9a=36/π
a=4/π
Teraz z tw. pitagorasa
c=√a2+b2
c=√(42)/(π2)+32=√(42)/(π2)+(32π2)/(π2)=√(4+32π2)/(π2) = √(4+32π2)/π
c=√(4+32π2)/π [cm]
17 gru 22:41
17 gru 22:45
xpt: Drogi użytkowniku/użytkowniczko Elfka.
Wnikliwie zbadałem Twój problem z rozwiązaniem zadania, przedstawionego przez Ciebie u
góry tej podstrony „Forum zadankowego”, będącego częścią serwisu matematyka.pisz.pl.
Postanowiłem, że poświęcę dla Ciebie chwilkę mojego czasu i pomogę Ci rozwiązać w/w
zadanie. Moją propozycję rozwiązania znajdziesz poniżej.
Masz podane dwie objętości dwóch różnych stożków, o których mowa w zadaniu.
Wzór ogólny na objętość wyżej wymienionej figury wyraża się następującym wzorem V= Pp *h
* 1/3, gdzie V to objętość stożka, PP to pole figury, która stanowi podstawę stożka,
natomiast h oznacza wysokość w/w bryły.
Powyższy wzór można uprościć do niniejszej postaci: V= πr2h/3.
Ostrosłup którego Objętość wynosi 12cm3 powstał przez obrócenie trójkąt, o którym mowa w
zadaniu wokół przyprostokątnej,którą ja oznaczyłem jako a. Drugi stożek powstał
analogicznie do pierwszego z tą różnicą, że oś, wokół której obracaliśmy trójkąt
oznaczyłem jako b.
Ja w sposób, mam nadzieję, zamieszczony poniżej uzyskałem stożka o objętości V=12cm3:
V=1/3 πb2 a
12=1/3 πb2 a
ab2 = 36/π
Dla stożka o objętości V=16cm3 wyznaczyłęm następujące równania:
V= 1/3πa2b
16=1/3πab
a2b=48/π
Następnym zadaniem, z którym trzeba się zmierzyć rozwiązując to zadanie sposobem
zaprezentowanym przeze mnie jest obliczenie następującego układu równań.
{ab2 = 36/π Proponuję wyznaczyć wartość a z tego równania i podstawić w miejscu,
gdzie postawiłem odpowiedni komentarz.
{a=36/(b2π)
{a2b=48/π Wartość a, której wyznaczenie zaproponowałem powyżej należy podstawić
do tego wzoru.
362/(b2π)2 * b=48/π
1269/b4π * b=48/π
27/b3 = 1
b3 = 27
b= 3 Wartość -3 nie spełnia wymagań zadania powieważ faktem oczywistym jest, iż
długość odcinka nie może przyjmować wartości ujemnych.
Podstawiasz wartość 3 do jakiegoś wzoru. Myślę, że ten wzór jest do tego działania
odpowiedni: ab2 = 36/π.
Żywię głęboką nadzieję użytkowniku lub użytkowiczko „Efka”, iż zdajesz sobie sprawę z
tego, że po podstawieniu cyfry 3 do wzoru należy obliczyć wartość a.
a* 32 = 36/π
9a=36/π
a=4/π
Po wyliczeniu wartości przyprostokątnych należy obliczyć przeciwprostokątną. Do tego celu
należy wykorzystać twierdzenie cosinusów. Wiedząc jednak, że cos90o wynosi 0 można
zamiast twierdzenia cosinusów wykorzystać twierdzenie Pitagorasa z Mataponty. Żywię
głęboką nadzieję, iż treść tego twierdzenia jest Tobie znana.
c=√a2+b2
c=√(42)/(π2)+32=√(42)/(π2)+(32π2)/(π2)=√(4+32π2)/(π2) = √(4+32π2)/π
Odpowiedź na powyższe zadanie winna zawierać następujące równanie.
c=√(4+32π2)/π [cm]
Z wyrażami szacunku :
Użytkownik xpt
17 gru 23:36
xpt: No - teraz się już chyba nie ma do czego przyczepić

Oczywiście ta rozbudowana forma jest jak najbardziej utworzona dla żartu i jak
najbardziej się zgadzam z tym, że nazwy własne powinny być pisana z wielkich liter.
PS. Jeśli się nie mylę, to nadmierna ilość emotikon użytych w tekście jest również
niepożądana, mimo iż świetnie zastępują one znaki przestankowe
17 gru 23:39
polonista:
Szanowny xpt!
Nie miałem takiego zamiaru by się jak to nazywasz "przyczepiać"
Co do nadmiernej ilości emotek ? powiem tak : młodzi ludzie "kochają"
emotki! co widać nawet na tym forum! .... poprostu rozweselają!
i własnie po to zostały "stworzone" !
Kto nie chce? niech pisze na "szaro - buro".... mimo że świat
w kolorach jest o wiele piekniejszy !.. nieprawda?
Paleta barw wpływa też na Nas odstresowująco !
Jak widzisz? i wedle Twojego życzenia mogę pisać(ale tylko do Ciebie)
nie używając ani jednej (jakże fikuśnej ) emotki!
Dobrej nocki życzę i "szaro-burych" ... snów!
z poważaniem
"polonista"
17 gru 23:55
xpt: Argh

Gniezno, 18.12.2008
Drogi „polonisto”!
Wiedz, że nie było moją intancją nakłaniać Cię do zmiany stylu wypowiedzi lub
zaprzestania używania emotikon. Nie twierdzę, że emotikony są „dziełem Szatana”, niczym
niektóre starsze panie w beretach uszytych z materiału wartego ponad 15 PLN w niejednej
pasmanterii, słuchające „jedynej słusznej stacji”.
Nie neguję przydatności emotikon w komunikacji za pośrednistwem tekstu, chociaż osobiście
wolę, gdy są one wyrażone za pomocą kodu ASCII. Jednak uważam, że używanie ciągu 3-4
emotikon jest lekką przesadą. Tylko tyle chciałem na ten temat powiedzieć.
Pozdrawiam
użytkownik xpt
PS. Wszelkie nawiązania do starszych osób płci żeńskiej słuchających pewnej polskiej
radiostacji jak najbardziej zamierzone.
Pozastałe nawiązania do osób żyjących (lub nie) czysto przypadkowe.
18 gru 00:21