Trygonometria
zagubiona: | | √5 | |
1. Wiedząc, że α jest kątem ostrym i sin α= |
| , oblicz tg α.
|
| | 5 | |
| | 1 | |
2. Wiedząc, że tg α= |
| , oblicz wartość wyrażenia 5*(2*sin2*α−1). |
| | 3 | |
3 sie 22:46
think: w obu przypadkach skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i z faktu, że
3 sie 22:49
think:

drugi sposób:
z tw. Pitagorasa oblicz x
3 sie 22:51
zagubiona: pierwsze wyszło ale drugie nie wiem jak..
3 sie 23:05
Godzio:
3sinα = cosα
sin
2α + cos
2α = 1
sin
2α + 9sin
2α = 1
podstaw i masz rozwiązanie
3 sie 23:13
zagubiona: wyszło dzięki wielkie
3 sie 23:18
think:

| | 1 | |
zagubiona bo dla tgα = |
| trzeba zrobić drugi rysunek.... |
| | 3 | |
x liczysz z Pitagorasa
3 sie 23:39
Gustlik: Brawo, think, stosuje te same metody, bo wzorami to jest na okrętkę. Chciałem pomóc zagubionej
w ten sposób, ale mnie uprzedziłaś.**********
4 sie 23:32
Godzio: No dobra tylko nie zawsze ten sposób jest szybszy w tym wypadku chyba jednak nie był
4 sie 23:37
think: Gustlik to pewnie dlatego, że nie jestem nauczycielką
4 sie 23:37