Granice
Godzio:
Wyznaczyć granicę ciągu:
| | 6√4n | |
an = |
| |
| | √n − √n + 3√4n2 | |
już bez tego lima pisze
| 6√4n | | 6√4n(√n + √n + 3√4n2) | |
| = |
| = |
| √n − √n + 3√4n2 | | −3√4n2 | |
| n2/3(1 + √1 + 6√n*3√4) * 6√4 | | 1 + √1+6√n*3√4 | |
| = − |
| |
| −n2/3 * 3√4 | | 3√4 | |
I teraz nie wiem jak to dokończyć
3 sie 21:43
think: a n do czego dąży

?
3 sie 21:58
think: dobra już widzę

n →
∞ no masz ładnie samo dodawanie, żadnych nieoznaczoności, licznik dąży
do nieskończoności biorąc pod uwagę minus przed całością to dąży do −
∞
3 sie 22:02
Godzio: no właśnie tylko odpowiedź
−3√4 może błąd robię ?
3 sie 22:04
think: dobra sprawdzę sobie to na papiórku
3 sie 22:08
think: wynik i tak mi nie wyszedł jak ten podany

ale jest już bliżej
3 sie 22:23
think: boshe ale mi się tego nie chce pisać

no ale dla Ciebie zmogę moje lenistwo
3 sie 22:23
Godzio:
dziadowskie zadanie jak to mówią
3 sie 22:23
Godzio: dzięki
3 sie 22:24
think: | 41/6n1/6 | |
| * |
| n1/2 − (n + (4n2)1/3)1/2 | |
| n1/2 + (n + (4n2)1/3)1/2 | |
| = |
| n1/2 + (n + (4n2)1/3)1/2 | |
| 41/6(n2/3 + (n4/3 + 41/3n2/3)1/2) | |
| = |
| −41/3n2/3 | |
−4
1/6 − 1/3(1 + (1 + 4
1/3n
2/3 − 4/3)
1/2) =
−4
− 1/6(1 + (1 + 4
1/3n
−2/3)
1/2) =
| | 41/3 | |
= −4− 1/6(1 + (1 + |
| )1/2) |
| | n2/3 | |
3 sie 22:34
think: a teraz wychodzi

miałam błąd w rozwiązaniu na brudno
| | 1 | | 1 | | 1 | |
tak to jest gdy |
| − |
| jakimś cudem równa się − |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
3 sie 22:36
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
−4−1/6(1 + (1 + 3√4p3{ |
| )1/2 |
| −> 0 |
| | n2 | | n2 | |
−4
−1/6 * 2 = −4
−1/6 * 4
1/2 = −4
−1/6 + 3/6 = −4
2/6 = −4
1/3 = −
3√4
Dzięki wielkie!
3 sie 22:37
3 sie 22:39
think: No patrz czasem mi się nawet coś udaje

to była przyjemność zrobić coś i nie musieć po n razy
tłumaczyć a co, a skąd, a dlaczego
3 sie 22:41
Godzio:

I jeszcze zadanko do sprawdzenia bo nie jestem pewien czy dobrze rozumuje bo wynik się zgadza
Dwaj rowerzyści wyruszyli jednocześnie w drogę, jeden z A do B drugi z B do A i spotkali się po
jednej godzinie. Pierwszy z nich przebywał w ciągu godziny o 3 km więcej niż drugi i
przyjechał do celu o 27 min wcześniej niż drugi. Jakie były prędkości obu rowerzystów i jaka
jest odległość AB ?
I tak :
|AB| = s
c = 2s + 3
I czy mogę takie coś napisać:
v
1 = (s + 3)km/h
v
2 = s km/h
| | 27 | |
(s + 3)(t − |
| ) = 2s + 3 |
| | 60 | |
| | 2s + 3 | |
st = 2s + 3 => t = |
| |
| | s | |
| | 2s + 3 | | 27 | |
(s + 3)( |
| − |
| ) = 2s + 3 |
| | s | | 60 | |
| | 9 | | 6s + 9 | | 27 | |
2s + 3 − |
| s + |
| − |
| = 2s + 3 / − (2s + 3) / * s |
| | 20 | | s | | 20 | |
| | 9 | | 27 | |
− |
| s2 + 6s + 9 − |
| s = 0 |
| | 20 | | 20 | |
| | 9 | | 93 | | 20 | |
− |
| s2 + |
| + 9 = 0 / * |
| |
| | 20 | | 20 | | 3 | |
−3s
2 + 31s + 60 = 0
Δ = 31
2 + 12 * 60 = 1681
√Δ = 41
s
2 < 0
|AB| = 27km
v
1 = 15km/h
v
2 = 12km/h
3 sie 22:51
think: co prawda tego typu zadania to absolutnie nie moja brocha, ale wydaje mi się, że za bardzo nie
było inaczej jak tego rozwiązać i jak dla mnie wszystko jest w porządku...
3 sie 22:58
Godzio: Dobra to w takim razie już ostatnie zadanko, którego nie umiem ruszyć.
Dwa punkty poruszają się ruchem jednostajnym po okręgu w tym samym kierunku, przy czym jeden z
nich wyprzedza drugi co 44 sec. Jeżeli zmienić kierunek ruch jednego z tych punktów na
przeciwny to będą się one spotykać co 8 sec.. Obliczyć stosunek prędkości tych punktów
3 sie 23:05
domino:

zad z rowerzystami:
t
2− t
1=
2760
| | 2s+3 | | 2s+3 | | 27 | |
|
| − |
| = |
|
|
| | s | | s+3 | | 60 | |
to;
s= 12km => IABI= 2s+3 = 27km
v
1=.......
v
2=.......
3 sie 23:30
think: takie luźne skojarzenie...
gdy dwa obiekty poruszają się w przeciwnym kierunku to ich prędkości się dodają. gdyby zamiast
tych dwóch wziąć trzeci, którego prędkość jest równa v
1 + v
2 i on wtedy robi koło w 8
sekund, a może pół koła <myśli>
natomiast kiedy poruszają się w tym samym kierunku to v
2 − v
1 ale jakoś nic konkretnego
3 sie 23:30
Godzio:
Nie mam pojęcia jak to wykorzystać
3 sie 23:43
think: a znasz chociaż odpowiedź do tego zadania?
3 sie 23:48
think: a tak na marginesie widziałeś zadanie Kamila? czy tylko mnie się tak wydaje, czy nie ma tam
poprawnej odpowiedzi?
3 sie 23:50
3 sie 23:52
think: 
rozwiąż takie coś
3 sie 23:56
Godzio: co do Kamila to pewnie miało być tam 2
√3 ale glowy nie dam
3 sie 23:56
Godzio:
ooo dzięki

postaram się to zrozumieć
3 sie 23:57
domino:

v
1 −− predkość szybszego v
2 −−− prędkość słabszego
v
1>v
2
| | 2πr | |
zgodnie z kierunkim : v1 −v2= |
|
|
| | 44 | |
rozwiąż układ tych równań
i po "ptokach"
| | v1 | | 13 | |
odp: |
| = |
| jest ok  |
| | v2 | | 9 | |
4 sie 00:01
domino:
think mnie uprzedziła
4 sie 00:04
think: no mnie też tak wyszło po pobieżnym rachunku w pamięci
4 sie 00:07
think: domino, miałam opory, bo jakoś nie potrafię sama przez sobą tego rozwiązania uzasadnić
4 sie 00:08
think: kurcze Domino, nie możesz rozwiązać zadania Lukasza? bo mnie ono męczy a sama nie potrafię, w
końcu to nieprawdopodobieństwo
4 sie 00:09
Godzio: Dobra jeszcze nad tym pomyślę bo nie wiem dokładnie dlaczego tak jest
4 sie 00:10
Godzio:
Oooo ja też nad tym zadaniem myślałem i w sumie nic nie wymyśliłem i też chętnie bym się
dowiedział jak to zrobić
4 sie 00:11
think: Godzio kołacze mi się po głowie, że to działa na takiej zasadzie:
v
1 < v
2
w takim razie spowolnijmy oba o v
1 wtedy v
1 stanie w miejscy a v
2 będzie mijał go co 44
sekundy czyli tym samym będzie zataczał pełne koło

przekonałam Cię
4 sie 00:16
Godzio:
| | 2πr | |
Dobra po dogłębnej analizie zrozumiałem to: v2 − v1 = |
| |
| | 44 | |
| | 2πr | |
ale to: v1 + v2 = |
| to juz nie wiem  ehh prześpię się z tym może to coś da |
| | 8 | |
4 sie 00:29
think: 
zatrzymaj v
1 w miejscu a v
2 niech leci z prędkością powiększoną o v
1, wtedy będzie
zataczać pełne koło w 8 sekund
4 sie 00:31
Godzio:
No dobra coś już rozumiem
4 sie 00:44
think: w takim razie ja brykam do
4 sie 00:59
domino:
To ja spadam,bo padam

Dobranoc
4 sie 01:40
domino:
Matematycy to "nocne marki"

Pewnie i
Kamil będzie matematykiem
4 sie 01:48