Planimetria
Kamil: Pomózcie, dzieki za otrzymywaną pomo., W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 3 i 4
wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość:
A)4
B)3
C)2,4
D)4,2
3 sie 21:09
Kamil:
3 sie 21:16
Kamil: jaka odpowiedz i co trzeba rozwiązać?
3 sie 21:18
Święty: C)
3 sie 21:20
Kamil: jak rozwiazac z twierdzenia Pitagorasa czy inaczej powiedz Święty prosze cie
3 sie 21:21
Kamil: nie wiem jak wyszedł wynik 2,4 ktos moze to powiedziec prosze
3 sie 21:24
Święty: Radzę dokładnie narysować rysunek. Brakuje ci szukanej wysokości...
1. Oblicz pole trójkąta
2. Następnie oblicz długość przeciwprostokątnej (tw. Pitagorasa).
3. Przewróć trójkąt tak, aby przeciwprostokątna stała sie podstawa.
4. Użyj wzoru na pole trójkąta gdzie a=wartość przeciwprostokątnej; h=szukana wysokosć na nią
opuszczona; P= wczesniej obliczone pole
5. Dalej już tylko rachunki
Prawidłowa odpowiedź: C)
3 sie 21:27
Kamil: nie wiem jak dalej pomózcie?
3 sie 21:44
Kamil: Godzio pomóz bo nie bardzo kumam od poczatku zadanie, prosze cie bardzo
3 sie 21:46
Kamil:
3 sie 21:50
Godzio: Święty wszystko Ci napisał, a teraz to ja sam się głowie nad swoimi zadaniami
3 sie 21:51
Kamil: Godzio nie wiem jak to zrobić jak bym kumał to bym zrobił pomóz
3 sie 21:54
3 sie 21:56
Godzio:
Na szybko:
3
2 + 4
2 = x
2
x = ...
h = ...
koniec zadania
3 sie 21:56
Kamil: 32+42=x2
9+16=x2
x2=25
x=5
3 sie 22:02
Kamil: co dalej liczyć bo mało rozumiem to zadanie pomózcie
3 sie 22:04
3 sie 22:06
Kamil: łatwe a nie przypominam sobie
3 sie 22:10
3 sie 22:11
Godzio:
Rozwiąż to zadanie tak jak napisał Święty masz punkt po puncie napisane co masz robić
3 sie 22:12
Kamil:

tak dobrze rysunek, bo nie wiem z tym rysunkiem
3 sie 22:16
Kejt: pole tego trójkąta możesz obliczyć na dwa sposoby, tzn. wiadomo, że w tym trójkącie każda
podstawa pomnożona przez opadającą na nią wysokość i podzielona przez 2 (patrz wzór na pole)
da Ci taką samą liczbę.
więc jeśli masz podaną podstawę z wysokością: a
1=3 h
1=4
i drugą podstawę ale bez wysokości: a
2=5 h
2=x
to zachodzi równanie:
podstaw i policz. jak coś to pytaj ;>
3 sie 22:19
domino:

może tak zrozumiesz

IABI
2= 3
2+4
2 = 25 to IABI= 5
P=
12*3*4= 6 i P=
12*5*
h= 2,5
h
porównujesz pola
2,5
h= 6
odp; C)
3 sie 22:38