matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka, dobieranie sie w pary. Lukasz: No matma rozszerzona, kombinatoryka i dobieranie sie w pary. Chcemy dobrac uczniow w pary i posadzic ich razem w lawkach. Mamy powiedziec ile jest takich sposobow. Liczba uczniow jest parzysta. Wezmy przyklad 2 i 4. Dla 2 uczniowie moga sie dobrac tylko na jeden sposob − siada razem innego wyjscia nie ma. Dla 4 uczniowie moge sie dobrac na trzy sposoby − {a,b} i {c,d}; {a,c} i {b,d}; {a,d} i {b,c}.
3 sie 17:51
think: udało mi się znaleźć wzór, ale niech ktoś inny już go uzasadni:

nawias
n−2
nawias
nawias
2
nawias

nawias
n−4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

(n − 1)(
+
+ ...+
)

4 sie 00:45
think: normalnie gdyby nie to, że już umyłam zęby, to poszłabym ten wzór uczcić czymś mniamnuśnym emotka
4 sie 00:50
think: oczywiście dla n > 2
4 sie 00:58
domino: w/g mnie : n −−−ilość par n −− parzyste

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias
 n! n(n−1) 
=

=

sposobów
  2!*(n−2)! 2 
 2*1 
dla 1 pary czyli dla n= 2 :

= 1 sposób
 2 
 4*3 
dla 2 par czyli n= 4 :

= 6 sposobów
 2 
itd ........
4 sie 01:01
think: no tak ale przecież 4 osoby można posadzić na 3 nie na 6 sposobów.
4 sie 01:07
domino: A, B,C,D : (AB) (AC) (AD) (BC) (BD) (CD)
4 sie 01:09
think: I sposób podziału na pary: (AB), (CD) II spos. podz. na pary : (AC) (BD) III spos. podz. na pary: (AD) (BC)
4 sie 01:15
think: ile jest takich sposobów, nie par no a w każdym razie tak rozumiem treść zadania.
4 sie 01:18
think: dobra koniec, znowu się z wami zasiedziałam i jutro będzie płacz i zgrzytanie zębów przy porannym wstawaniuemotka
4 sie 01:19
Lukasz: ok, juz rozwiazalem
4 sie 02:18
Lukasz: ale to w sumie nie ten wzor co think podalas dwumian newtona tu nie gra, rekurencyjnie to trza emotka
4 sie 02:27
b.:

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

wybieramy 2 osoby i sadzamy je w 1. lawce:
sposobow

nawias
n−2
nawias
nawias
2
nawias

wybieramy kolejne 2 osoby z n−2 i sadzamy je w 2 lawce:
sposobow

...

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

ostatnie 2 osoby sadzamy w ostatniej, (n/2)−lawce:
= 1 sposob

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

nawias
n−2
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

razem daje to
*
* ...
mozliwosci

ten wynik jest dobry, gdy lawki sa rozroznialne (np. ponumerowane), w zadaniu nie sa, wiec trzeba jeszcze podzielic przez (n/2)! np. dla n=2: rozroznialne lawki: 1 sposob, nierozroznialne lawki: 1 sposob, dla n=4: rozroznialne lawki: 6 sposobow, nierozroznialne lawki: 3 sposoby, dla n=6: rozroznialne lawki: 90 sposobow, nierozroznialne lawki: 15 sposobow itd.
4 sie 10:47
b.: (w tym moim rozwiazaniu n to liczba osob, n jest parzyste)
4 sie 10:48