Kombinatoryka, dobieranie sie w pary.
Lukasz: No matma rozszerzona, kombinatoryka i dobieranie sie w pary.
Chcemy dobrac uczniow w pary i posadzic ich razem w lawkach. Mamy powiedziec ile jest takich
sposobow. Liczba uczniow jest parzysta. Wezmy przyklad 2 i 4.
Dla 2 uczniowie moga sie dobrac tylko na jeden sposob − siada razem innego wyjscia nie ma.
Dla 4 uczniowie moge sie dobrac na trzy sposoby − {a,b} i {c,d}; {a,c} i {b,d}; {a,d} i {b,c}.
3 sie 17:51
think: udało mi się znaleźć wzór, ale niech ktoś inny już go uzasadni:
4 sie 00:45
think: normalnie gdyby nie to, że już umyłam zęby, to poszłabym ten wzór uczcić czymś mniamnuśnym
4 sie 00:50
think: oczywiście dla n > 2
4 sie 00:58
domino:
w/g mnie :
n −−−ilość par n −− parzyste
| | | | n! | | n(n−1) | |
| = |
| = |
| sposobów
|
| | | 2!*(n−2)! | | 2 | |
| | 2*1 | |
dla 1 pary czyli dla n= 2 : |
| = 1 sposób
|
| | 2 | |
| | 4*3 | |
dla 2 par czyli n= 4 : |
| = 6 sposobów
|
| | 2 | |
itd ........
4 sie 01:01
think: no tak ale przecież 4 osoby można posadzić na 3 nie na 6 sposobów.
4 sie 01:07
domino:
A, B,C,D : (AB) (AC) (AD) (BC) (BD) (CD)
4 sie 01:09
think: I sposób podziału na pary: (AB), (CD)
II spos. podz. na pary : (AC) (BD)
III spos. podz. na pary: (AD) (BC)
4 sie 01:15
think: ile jest takich sposobów, nie par

no a w każdym razie tak rozumiem treść zadania.
4 sie 01:18
think: dobra koniec, znowu się z wami zasiedziałam i jutro będzie płacz i zgrzytanie zębów przy
porannym wstawaniu
4 sie 01:19
Lukasz: ok, juz rozwiazalem
4 sie 02:18
Lukasz: ale to w sumie nie ten wzor co think podalas

dwumian newtona tu nie gra, rekurencyjnie to
trza
4 sie 02:27
b.: | | | |
wybieramy 2 osoby i sadzamy je w 1. lawce: | sposobow |
| | |
| | | |
wybieramy kolejne 2 osoby z n−2 i sadzamy je w 2 lawce: | sposobow |
| | |
...
| | | |
ostatnie 2 osoby sadzamy w ostatniej, (n/2)−lawce: | = 1 sposob |
| | |
| | | | | | | |
razem daje to | * | * ... | mozliwosci |
| | | | |
ten wynik jest dobry, gdy lawki sa rozroznialne (np. ponumerowane), w zadaniu nie sa, wiec
trzeba jeszcze podzielic przez (n/2)!
np.
dla n=2: rozroznialne lawki: 1 sposob, nierozroznialne lawki: 1 sposob,
dla n=4: rozroznialne lawki: 6 sposobow, nierozroznialne lawki: 3 sposoby,
dla n=6: rozroznialne lawki: 90 sposobow, nierozroznialne lawki: 15 sposobow
itd.
4 sie 10:47
b.: (w tym moim rozwiazaniu n to liczba osob, n jest parzyste)
4 sie 10:48