Odpiszcie wreszcie. Proszę.: Rozwiąż układy równań metodą podstawiania:
a)4y+4x=128
3y+x=52
b)6a+9b=126
18+2a+2b=54
Proszę o pomoc!
I z góry dziękuje!
17 gru 21:17
mm4: a)
4y+4x=128
3y+x=52
4y+4x=128
x=52 - 3y
4y+4(52-3y)=128
x=52 - 3y
4y + 208 - 12y = 128
x=52 - 3y
-8y=-80
x=52 - 3y
y=10
x=52 - 3*10
y=10
x=22
drugi spróbuj sama

napisz jak Ci poszlo to sprawdze
17 gru 21:26
xpt: Skopiuj poniższy link i wklej do paska adresu w przeglądarce
https://matematykaszkolna.pl/forum/5474.html
17 gru 21:26
matek: uwazaj to wirus
17 gru 21:29
Odpiszcie wreszcie. Proszę.: Okej, tylko, że nie rozumiem dlaczemu temu komuś co odpisał na tamtej stronie wyszło tak,
a nie inaczej... a gdzie zgubił "4" ? itd... ?
17 gru 21:30
Odpiszcie wreszcie. Proszę.: Eheee, byłam wcześniej, na tamtej stronie i wchodziłam normalnie jak zawsze

"wirus"
hehe

Dobre seee
17 gru 21:31
gaga:
To są bardzo proste zadanka ! jak Ci napiszemy rozwiazanie
to nigdy sie nie nauczysz i nie zrozumiesz

w a) pierwsze równanie podziel przez 4
do pierwszego równania wyliczysz x wstaw do drugiego i wyliczysz y
a później jak masz y to wyliczysz x znowu z pierwszego
w b) trzeba zrobić porządek
czyli pierwsze równanie podzielić przez 3
w drugim też porzadek bojest bałagan

czyli wiadome na prawą str.
2a +2b= 54 - 18
2a +2b = 36 i jeszcze podzielic przez 2
to a +b = 18 i dalej juz prosto powodzenia!1
napisz co Ci wyszło sprawdzimy ok
17 gru 21:31
mm4: ja ci tutaj pisalem wszystko po kolei i powoli, a tamten ktoś napisał w skrócie, zeby
było szybciej
17 gru 21:32
Odpiszcie wreszcie. Proszę.: Nom okej, ale mi się właśnie uczyliśmy tak w skrócie jak to ująłeś

ale dzięki mimo wszystko !
17 gru 21:36
Odpiszcie wreszcie. Proszę.: 6a+9b=126
18+2a+2b=54
6a+9b=126
2a=54-18-2b
...mam początek, a co dalej?
17 gru 21:45
mm4: pierwsze równanie podziel obustronnie przez 3
wtedy bedzie:
2a+3b=42
w drugim równaniu odejmij 18 od 54, a później podziel obustronnie przez 2
17 gru 21:48
Martu$;D: a dlaczego 3b ?
17 gru 21:54
Martu$;D: ach juz wiem, wybacz drobne niedopatrzenie

Pomyłeczka - nie spojrzałam tu gdzie
trzeba
17 gru 21:58
mm4: 6a+9b=126 dzielomy obustronnie przez 3, czyli każdy wyraz równania trzeba podzielić przez
3
6 dzielone przez 3 = 2
9 dzielone przez 3 = 3
126 dzielone przez 3 = 42
17 gru 21:58
mm4: albo ::
6a dzielone przez 3 = 2a
9b dzielone przez 3 = 3b
126 dzielone przez 3 = 42
17 gru 21:59
Odpiszcie wreszcie. Proszę.: 6a+9b=126
18+2a+2b=54
6a+9b=126
2a=54-18-2b
- to miało być tak
17 gru 22:00
Martu$;D: Spoko wiem już

Dzielić jescio umiem
17 gru 22:00
mm4: tak

napisz dalej to co wczesniej pisalem, czyli::::
pierwsze równanie podziel obustronnie przez 3
wtedy bedzie:
2a+3b=42
w drugim równaniu odejmij 18 od 54, a później podziel obustronnie przez 2
17 gru 22:02
Martu$;D: 6a+9b=126
18+2a+2b=54
6a+9b=126
2a=54-18-2b
2a+2b=54-18
2a+2b=36//2
a+b=18
taaak?
jak taaak to co dalej?
17 gru 22:07
mm4: tak, tak
6a+9b=126
a+b=18 ← z tego wylicz na przyklad, a

czyli:
6a+9b=126
a=18-b
i teraz do pierwszego rownania za a podstawiamy to co wyliczylismy
czyLI;
6(18-b)+9b=126 wymnóż, zredukuj wyrazy podobne i wylicz b
17 gru 22:11
Martu$;D: Niech mi to ktoś wytłumaczy na gg, bo nie czaje

chyba
17 gru 22:21
Martu$;D: 6a+9b-126
a+b=18
6a+9b=126
a=18-b
6(18-b)+9b=126
108-6b+9b=126
108-3b=126
-3b=126-108
-3b=18//3
b=6
czy coś takiego?
17 gru 22:29
Martu$;D: PRZEPRASZAM, ALE JA JUŻ NIE MAM SIŁY I CZASU, JEŚLI MOŻESZ TO NAPISZ MI JAK TO W CAŁOŚCI
POWINNO WYGLĄDAĆ, BO JA JUŻ SIĘ POGUBIŁAM

:(:(
PROSZĘ...
17 gru 22:31
mm4: dobrze

b=6
17 gru 22:43
mm4: teraz do tego równania gdzie mieliśmy wyliczone a za b wstaw 6 i obliczysz a
17 gru 22:43
mm4: tylko jeszcze taka poprawka::::: przed b nie ma ninusa tylko plus

108-6b+9b=126
108+3b=126
3b=126-108
3b=18//3
b=6
17 gru 22:44
mm4: teraz do tego równania gdzie mieliśmy wyliczone a za b wstaw 6 i obliczysz a
17 gru 22:44
mm4: a=18-b
a=18-6
a=12
a=12
b=6
17 gru 23:02