...
blib: ((3√11−15*117)−13) 15=
3 sie 17:18
yyy: fajnie tylko mało widoczne
3 sie 19:02
Godzio:
((3√11−1/5 * 117)−1/3)15 =
może tak to wygląda ?
3 sie 19:09
yyy: lepiej
3 sie 19:10
blib: tak
3 sie 19:10
yyy: hmm
przypuszczam że to bedzie 11−104/3
3 sie 19:14
blib: a mógłbym prosić o wytłumaczenie tego przykładu od początku do końca
3 sie 19:16
yyy: się robi
3 sie 19:18
Godzio:
((11−1/15 * 117)−1/3)15 = (11104/15)−1/3)15 = (11104/15)−5 =
11−104/3
3 sie 19:18
blib: thx
3 sie 19:18
yyy: najpierw mały nawias czyli 3√11−1/5*117
sprowadzamy do wspólnej podstawy czyli 11
wychodzi nam 11−1/15*117
teraz dodajemy potęgi i otrzymujemy 11104/15
3 sie 19:21
yyy: no i widzę że ktos mnie wyprzedził

dalej nie będe tłumaczyć
3 sie 19:22
blib: wszystkim wielkie dzięki
3 sie 19:23