crazy_corsa: witam

czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać te przykłady całek, bo już się gubię w
nich...:(
∫x
2sinh
2xdx
∫((2
x)/(1+4
x)) * dx
17 gru 21:09
anmario:
∫(x2sinhx)dx=∫ x2 * [(ex-e-x)/2]*dx=∫ [(x2*ex)/2]dx - ∫ [(x2*e-x)/2]dx
i dalej chyba dasz radę, mam nadzieję, jedna i druga całka dwa razy przez części przy
czym stawiaj za u = x2 a v'=ex, a drugim razem u=x, v'=ex, w drugiej identycznie
tylko zamiast ex bedzie e-x. Nie piszę dalej bo to sporo klepania więc jakby Ci dalej
nie szło to po prostu daj znać
W drugiej całce zapisz 4x jako 2x*2x i podstaw 2x=t, wtedy dt=2xln2dx czyli
2xldx=dt/ln2 i po podstawieniu dostajesz do policzenia elementarną całkę z 1/(1+t2),
która wynosi arctgt. Pozdrawiam
17 gru 23:28