Planimetria
Kamil: Pomocy.Przekątne rombu mają długości 12cm i 12√3.Kąty tego rombu maja miary:
A)30o i 150o
B)45o i 135o
C)60o i 120o
D)70 i 110o
2 sie 23:00
think:

policz tgα i sprawdź wynik który Ci wyjdzie w tablicach tam odczytasz dla jakiego kąta
przyjmuje on tą wartość i będziesz znał kąty...
2 sie 23:08
domino:

2/ sposób
z tw. Pitagorasa w Δ ABS
a
2= 6
2+ (6
√3)
2= 36+36*3= 4*36
to: a=
√4*36= 2*6= 12
zatem Δ ABD jest równoboczny to miara kąta
α= 60o
to miara kąta rozwartego jest 2*α= 120
o
odp: C)
i po "ptokach"
3 sie 00:15
think: 
AbsolutnyBrakKarku

trójkąt ABS
3 sie 00:17
Kamil: dzięki domino ze mi pomagasz, wierzysz we mnie wspierasz, na prawde takich ludzi jak sie cenni
za pomocną dłoń
3 sie 00:19
Maciek: | | 6√3 | |
tg β = |
| = √3 − kąt 60o ( w tym trójkącie) |
| | 6 | |
Dlatego kąt α to 30
o 
( w tym trójkącie)
Teraz wystarczy pomnożyć to razy 2 i masz odpowiedź C) 60
o i 120
o
3 sie 00:22
domino:
Kamil , tylko,że ja już o maturze dawno zapomniałam , a ty masz ją do zdania
i co? ..... ja za Ciebie tego nie zrobię, sam musisz ją zdać
Więcej wiary w siebie, bo inaczej to znów będzie "klapa"
3 sie 00:25