Planimetria
Kamil: Pomóżcie,Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie o boku długości 3
wynosi:
A)2
D)4
2 sie 22:56
think:

masz rysunek i spróbuj policzyć ile ma r (promień okręgu pisanego w kwadrat) a ile ma R
(promień okręgu opisanego na kwadracie)
potem liczysz pole jednego i drugiego koła
| | pole wpisanego | |
na końcu |
| = wynik |
| | pole opisanego | |
2 sie 23:03
Kamil: pomóz trzeba jakis wzór
2 sie 23:13
Kamil: skoro r=1,5
2 sie 23:14
think: tak na przekątną kwadratu i pole koła, na tym wzory w tym zadaniu się kończą... wystarczy
popatrzeć, z czym się pokrywa średnica koła wpisanego a z czym średnica koła opisanego.
2 sie 23:15
Kamil: z twierzdzenia Pitagorasa liczyć promien okregu opisanego w kwadracie R
2 sie 23:16
think: a nie wiesz jaką ma długość przekątna w kwadracie?
2 sie 23:17
Kamil: wzór d=a√2
2 sie 23:18
Kamil: ten wzór wyzej to na przekątna kwadratu
2 sie 23:19
Kamil: wyliczysz bo nie za bardzo rozumiem pomóz prosze
2 sie 23:19
think: tak, a=3
wystarczy zobaczyć że średnica opisanego okręgu pokrywa się z przekątną kwadratu
2 sie 23:20
think: a to jest długość boku kwadratu
2 sie 23:21
Kamil: nie wiem jak to sie patrzy
2 sie 23:21
think: bok kwadratu a = 3
przekątna to bok kwadratu*
√2
d = 3
√2
średnica okręgu opisanego to 2R i to jest równe przekątnej kwadratu
2R = 3
√2 /:2
2 sie 23:23
think: teraz musisz policzyć pole małego koła a potem dużego.
2 sie 23:24
Kamil: co dalej liczyc?

2 sie 23:24
think: wzór na pole koła ....
2 sie 23:25
Kamil: napisz bo tego nie brałem
2 sie 23:26
think: a to sobie poszukaj, nawet możesz wpisać w google, wzór na pole koła, nie ma tak wszystko na
tacy...
2 sie 23:27
Kamil: P=πr2
2 sie 23:28
think: no to teraz z tego wzoru policz pole małego koła
2 sie 23:29
Kamil: P=1,52=2,25
2 sie 23:33
think: a π gdzie zgubiłeś?
2 sie 23:34
Kamil: a to dobrze jest policzone
2 sie 23:34
Maciek: P=94π − pole dużego koła
2 sie 23:34
Maciek: Think masz ciężką przeprawę postaram się pomóc ...
2 sie 23:35
Kamil: P=π2,25
2 sie 23:35
think: to jest pole małego koła.... i jest dobrze policzone teraz pole dużego koła.
2 sie 23:36
Kamil: co dalej liczyć?
2 sie 23:36
Maciek: Teraz Kamil jak już masz jedno pole to trzeba policzyć drugie , a do tego potrzebne jest małe
r.
2 sie 23:36
think: Kamil pole dużego koła.
2 sie 23:37
Maciek: Think duże R to promień dużego koła?
2 sie 23:37
think: Maciek Ty lepiej rzuć okiem jaki promień ma małe a jaki ma duże koło, bo coś Ci się pomieszało
2 sie 23:38
Maciek: No to licz Kamil małe "r" z Pitagorasa,a następnie pole.
2 sie 23:38
think: tak. ale Kamil sam to policzy, inaczej przecież tego się nie da nauczyć.
2 sie 23:38
think: Maciek promienie ma już policzone. Teraz zostało tylko policzenie pola i ich stosunków.
2 sie 23:39
Maciek: Małe r to promień koła wpisanego , a duże R to promień koła opisanego ?
2 sie 23:40
Kamil: a co wyliczyłem P=π2,25 to jest policzone no Maciek to co
2 sie 23:40
think: Kamil są dwa koła to i są dwa pola. Policzyłeś na razie jedno pole, teraz policz drugie.
2 sie 23:43
Kamil: think powiec co mam liczyc no powiedz i podaj wzór jak trzeba ok
2 sie 23:43
Kamil: zebym wiedział jak to bym policzył
2 sie 23:44
think: wzór na pole koła jest ten sam! Zmienia się tylko promień... promień dużego koła R =
2 sie 23:46
Kamil: i co dalej ?
2 sie 23:46
think: | | 3√2 | |
policz pole koła o promieniu |
| |
| | 2 | |
2 sie 23:47
Maciek: Think nie wiem czy mi się coś pomyliło

ale skoro duże R to promień koła opisanego i jest
równe
3√22 to pole koła opisanego to 4.5 π , a koło małe ma pole równe 2.25 π więc
odp:
12 ?
2 sie 23:48
Kamil: co dalej liczy prosze powiedz ?
2 sie 23:48
Kamil: skąd ci wyszło maciek powiedz ja juz nie wiem wszystko mi sie wymieszało, masakra
2 sie 23:50
think: nom Maciek zgadza się.
2 sie 23:51
domino:
a= 3
| | 3 | | 9 | | 9 | |
R=12a√2= |
| √2 to R2= |
| *2= |
|
|
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | P(koła wpisanego | | πr2 | | r2 | |
|
| = |
| = |
| =.......
|
| | P(koła opisanego | | πR2 | | R2 | |
odp: C)
2 sie 23:52
Kamil: nie wiem całkiem mi sie wymieszało, wytłumaczcie
2 sie 23:53
Maciek: Domino wszystko napisał/a
2 sie 23:59