| 5 | ||
Oblicz cos kąta ostrego , którego sinus wynosi | ||
| 3 |
| 5 | ||
na pewno sinα= | ![]() | |
| 3 |
| 3 | ||
sorry | ||
| 4 |
https://matematykaszkolna.pl/strona/1539.html
| 3 | ||
( | )+cos2x=1 | |
| 4 |
| 9 | ||
cos2x= 1− | ||
| 16 |
| 7 | ||
cosx= | ||
| 16 |
| sinx | 3 | 16 | 12 | |||||
tgx= | = | * | = | |||||
| cosx | 4 | 7 | 14 |
przecież w treści było oblicz cosinus kąta ostrego... a obliczone jest dobrze
| 7 | √7 | √7 | ||||
Nie powinno być tak ? cos2x = | to cos x = | v − | Odrzucić ujemną | |||
| 16 | 4 | 4 |
?