ciagi licznowe
kasia: Którym wyrazem ciagu geometryczbego jest x
2 sie 19:41
robinka: a
1=16
podstaw do wzoru i spróbuj policzyć sama
2 sie 19:47
robinka: poprawka do wzoru
2 sie 19:48
2 sie 20:07
domino:
robinka , coś nie tak
podany jest ciąg ( a nie suma ciągu)
zatem poprawiam
16, 12, .... ,x= 6
34
x= a
n= a
1*q
n−1
a
1= 16 i q=
1216=
34 i x= a
n= 6
34=
274
to 16*q
n−1=
274
(
34)
n−1=
2716*4
to n−1= 3 =>
n=4
zatem x = a
4
odp: x jest czwartym wyrazem tego ciągu
3 sie 01:04
robinka: Domino: wiesz ja to zinterpretowałam jako sumę ponieważ 16, 12,...x= i znak równa się, w mojej
opinii powinno być inaczej sformułowane zadanie, jeżeli się mylę to wybaczcie, pozdrawiam
3 sie 09:32