obwód rombu
lord:

obwód tego rąbu jest równy:
b)178
c)12
Próbowałem na różne sposoby i nie daje sobie rady.
2 sie 18:58
robinka: tylko wysokość jest podana ?
2 sie 19:20
lord: tak
2 sie 19:21
robinka: c) odpada

to wynika z twierdzenia Pitagorasa
2 sie 19:25
robinka: i b też odpada

odpowiedź prawidłowa a oraz d
2 sie 19:26
lord: ale jak do tego doszłaś, jak możesz to mi wytłumacz bardzo mi to pomoże
2 sie 19:28
think: lord zrobię to zadanie w oparciu o wykluczenie błędnych odpowiedzi, i przy założeniu, że tylko
jedna odpowiedź jest poprawna....
obwód rombu to 4x
| | 1 | |
a) 33 |
| zauważ, że to to samo co proponują w d) zapisane jako ułamek niewłaściwy, dwie |
| | 3 | |
odpowiedzi nie mogą być poprawne, czyli a i d jest źle.
c) 4x = 12 ⇒ x = 3 no ale w rombie o bokach tej długości nie ma szans aby wysokość była h = 5
czyli jedynie b) jest poprawna
2 sie 19:29
think: a teraz idę się dotlenić
2 sie 19:31
lord: bardzo Ci dziękuję
2 sie 19:32
Godzio:
Że tak powiem, sie zgadaliśmy

właśnie wychodzę na rowerek
2 sie 19:32
robinka:

od końca liczyłam to zadanie:
a=12/4=3
h=5
a
2=h
2+x
2
9=25+x
2
x=−16
2 sie 19:33
Lucyna: ja też na rower

co tam że tylko 700 metrów w jedną stronę a później będę miała rwanie

oczywiście chwastów na ogródku
2 sie 19:34
robinka: czasem mogą, ale godzio ma racje b jest dobrze

jeszcze raz to przeanalizowałam
2 sie 19:34
2 sie 19:35
robinka: przepraszam think, Think ma racje

to z rozpędu, wybacz.... <pokłon>
2 sie 19:36