Planimetria
Kamil:

Prosze pomóz bzzz,Oblicz miare kąta α wiedzac ze narysowana prosta jest styczna do okregu.
2 sie 17:49
robinka:
α=180−(90+26*)=64
*90−64=26 > prosta jest styczna do okręgu

średnia z prostą tworzy kąt o mierze 90 stopni
2 sie 17:56
robinka: średnica >średnia przepraszam za pomyłkę
2 sie 18:11
Lucyna:

może trochę obszerniej, napiszę to co Robinka zmieściła w dwóch linijkach.
W okręgu jest trójkąt i tylko jeden trójkąt jest taki, że jego bok pokrywa się ze średnicą
okręgu. Jest to trójkąt prostokątny, dlatego na rysunku przy wierzchołku B jest zaznaczony kąt
prosty.
kąt β = 90 − 64 = 26
o
suma miar kątów w trójkącie to 180
o
180 = 90 + α + β
180 = 90 + α + 26
α = 64
o
2 sie 18:16