ciag artmetyczny
ola: 1.Suma poczatkowcyh 10 wyrazow wynosi 45 a suma nastepnych 10 wyrazow −225 ile wynosi suma
kolejnych 10 wyrazow?
2.Oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu poczawszy od a10=4,a skonczywszy a20=8
3.Oblicz sume dzieszieciu poczatkowych wyrazow ktorych indeksy sa podzielne przez 3 wiedzac ze
a2=−7 oraz a4=1
4.Oblicz sume wszystkich dodatnich wyrazow ciagu 50.47.44,...
5.Oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu an=2n+7 mniejszych od 100
2 sie 14:41
2 sie 17:03
bzzz: suma 10 początkowych wynosi 45
suma 11 − 20 wynosi −225
−225 − 45 = −270
suma kolejnej dziesiątki to −225 + (−270) = −495
2 sie 17:11
robinka:
a
2=a
1+r
a
4=a
1+3r −
−−−−−−−−−−−−−−−−
a
2−a
4=−2r
−7−1=−2r
−8=−2r
r=4
a
1=−11
pierwszy wyraz dla sumy tego ciągu a
3=−3 a r=12, a
n=−3+9*12=105
2 sie 17:21
robinka: a
50=a
1=50
r=−3
a
n=50+(n−1)*(−3)>0
50−3n+3>0
−3n>−53
n<17,6
n=17
a
n=2
dalej oblicz sama sume
2 sie 17:27
robinka: zad.5
a
99=2*99+7=205
a
1=9
| | 9+205 | |
S99= |
| *99=..... oblicz  |
| | 2 | |
2 sie 17:33