ciag
ola: ile dodatnich wielokrotnosci liczby 7 mozna dodac aby ich suma nie przekroczyla 1000 ?
ile co najwyzej wyrazow ciagu artmetycznego 18, 18.5 , 19, 19.5 mozna dodac aby ich suma nie
przekroczyla 1000 ?
2 sie 14:29
bzzz: zrobię to trochę mniej konwencjonalnie.
mamy ciąg 7, 14, 21, 28, 35, 42,...., 7n
suma ma nie przekroczyć 1000
7 + 14 + ... + 7n ≤ 1000
7(1 + 2 + 3 + ... + n) ≤ 1000 /:7
(1+n)n ≤ 285,72
iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych, bo n jest naturalna, ma być mniejszy lub równy 285
√285 ≈ 16,88 czyli potencjalne liczby to 16 i 17 lub 15 i 16.
16*17 = 272 < 285 czyli już nie sprawdzam 15*16, bo to będzie mniej.
Odp. Trzeba dodać 16 dodatnich wielokrotności liczby 7 aby ich suma nie przekrczyła 1000.
2 sie 16:59
bzzz: a to drugie zrobię konwencjonalnie, bo mi się limit na niekonwencjonalność na dziś wyczerpał

a
1 = 18
r = 0,5
a
n = 18 + (n−1)*0,5 = 17,5 + 0,5n
| | a1 + an | | 18 + 17,5 + 0,5n | |
Sn = |
| n = |
| n ≤ 1000 / *2
|
| | 2 | | 2 | |
35,5n + 0,5n
2 ≤ 2000 /*2
n
2 + 71n − 4000 ≤ 0
Δ = 71
2 − 4*1*(−4000) = 21041
√Δ ≈ 145,06
| | −71 + 145,06 | |
n1 = |
| = 37,03
|
| | 2 | |
| | −71 − 145,06 | |
n2 = |
| = nieważne, bo n jest naturalne a tym samym ujemny wynik nas nie |
| | 2 | |
interesuje.
ponieważ n jest naturalne to 37,03 nie będzie odpowiedzią, musimy 'zaokrąglić' w dół do liczby
naturalnej. czyli nasze n = 37.
2 sie 17:20