Planimetria
Kamil: Pomożcie prosze,Uzasadnij ,ze suma długosci przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka
sześciokąta foremnego jest mniejsza od obydwu tego sześciokąta.
2 sie 13:54
Kamil: pomóżcie mi
2 sie 15:05
Kamil: Pomózcie prosze was bardzo nie rozumiem tego
2 sie 15:41
bzzz:

Kamil to zadanie jest trochę skomplikowane,
Sześciokąt foremny jest złożony z 6 trójkątów równobocznych, czyli takich które wszędzie maja
po 60
o. Jedna przekątna pokrywa się z dwoma długościami boków takiego trójkąta(przekątna AC
na wysunku). Dwie pozostałe przekątne ( czyli przekątna AB i AD) pokrywają się z wysokościami
dwóch złączonych trójkątów.
| | a√3 | |
Wysokość w jednym trójkącie równobocznym to h = |
|
|
| | 2 | |
AB = AD = 2h = 2*Ua
√3}{2} = a
√3
AC = 2a
Suma długości przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka:
AB + AC + AD = a
√3 + 2a + a
√3 = 2a(
√3 + 1)
Natomiast obwód sześciokąta to 6a.
teraz pytanie co jest większe 6a czy 2a(
√3 + 1)
6a ? 2a(
√3 + 1) podzielmy stronami przez 2a
3 ?
√3 + 1 odejmijmy 1 po obu stronach
2 ?
√3 podnieśmy stronami do kwadratu
2
2 ? (
√3)
2
4 > 3
czyli 6a > 2a(
√3 + 1) co trzeba było udowodnić.
2 sie 16:23
Kamil: dzięki
2 sie 16:48
Kamil: pomozecie w tym zadaniu
2 sie 18:46
Kamil: prosze pomózcie
2 sie 18:47
think: Kamil, pisz zadanie. Nie wiem czemu się tak głupio pytasz, przecież zawsze Ci ktoś pomaga,
dlaczego teraz mielibyśmy przestać?
2 sie 18:51
Kamil: nie rozumiem tego zadania jest skomplikowane wytłumaczysz
2 sie 18:53
Kamil: poczatek rozumiem dalej nie za bardzo
2 sie 18:53
think: czego nie rozumiesz?
2 sie 18:54
think: tzn czego konkretnie nie rozumiesz?
2 sie 18:54
Kamil: od momentu AB nie za bardzo rozumiem
2 sie 18:55
Kamil: napisałem
2 sie 18:55
think: a patrzyłeś na rysunek? poszukaj tam AB i AD
2 sie 18:56
Kamil: 6a jest wieksze i dalej nie rozumiem teraz wisze od jakiego momentu
2 sie 18:56
Kamil: w koncówce nie za bardzo
2 sie 19:00
Kamil: pomóz prosze
2 sie 19:00
think: O6 = 6a
AB + AC + AD = 2a(√3 + 1)
Mamy udowodnić że O6 > AB + AC + AD
więc sprawdzamy czy
6a > 2a(√3 + 1) / :2a (możemy podzielić, bo długości boków są liczbami dodatnimi
3 > √3 + 1
3−1 > √3
2 > √3 nierówność jest prawdziwa, bo 2 > √3 czyli O6 > AB + AC + AD co mieliśmy wykazać i
to wszystko.
2 sie 19:01
Kamil:
2 sie 19:03
Kamil: Uzasadnij ze suma długości przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka szesciokąta foremnego
jest mniejsza od obwodu tego szesciokąta
2 sie 19:06
think: ehh
6a > 2a(√3 +1) /:a
6 > 2(√3 +1) to już możesz policzyć na kalkulatorze czy się zgadza u to wszystko.
2 sie 19:07
Kamil: mówisz tak a potem tak
2 sie 19:09
Kamil: głupije w tym zadaniu
2 sie 19:09
Kamil: 6>2√3+3
2 sie 19:11
Kamil: tak czy inaczej
2 sie 19:12
think: 6 > 2
√3 +2

bo zdaje się, że 6 < 2
√3 + 3...
Kamil a jak mam mówić? Jak napiszę drugi raz to samo to będzie miauczał, że nie rozumiesz, to
próbuję Ci to jakoś inaczej wytłumaczyć....
2 sie 19:16
Kamil: to tyle czy dalej liczy pomóz Godzio
2 sie 19:16
Kamil: co mam dalej liczyć powiedz
2 sie 19:17
Kamil: aha
2 sie 19:17
think: nic, to jest koniec zadania.
2 sie 19:18
Kamil: powiedz co robic dalej?
2 sie 19:18
Godzio:
oj Kamil, Kamil, proponuje zainwestować w korepetycje bo przez internet to ciężko się tłumaczy
2 sie 19:19
Kamil: nie ma do tedo zadania odpowiedzi ani podpowiedzi
2 sie 19:20
Kamil: pomóz Godzio twoje rozumie dobrze tłumaczenie prosze pomóz
2 sie 19:21
Kamil: pomóz Godzio skupie sie dobrze
2 sie 19:21
Godzio: ale
think wszystko Ci napisała nie potrafię lepiej tego ująć
2 sie 19:22
robinka: tak jak Godzio zasugerował, potrzebne ci korepetycje, nie wszystko da się rady wytłumaczyć,
uważam, że tutaj na forum jasno wszystko tłumaczą
2 sie 19:22
Kamil: poczytam postaram sie zrozumiec
2 sie 19:26
Kamil: 6>3,46+2
6>5,46
2 sie 19:28
Kamil: tak dobrze
2 sie 19:28
Kamil: tak, ktos niech sprawdzi
2 sie 19:30
Kamil: prosze sprawdzcie czy dobrze ja uwazam ze tak
2 sie 19:39
Wiola: uzasadnij że suma długości przkątnych wychodzących z jednego wierzcholka szescikata foremnego
jest mniejsza od obwodu tego szesciokata
16 sty 19:23