Uzasadnij - liczby rzeczywiste
Maciek: Uzasadnij ,że dla każdej liczby naturalnej n liczna n3 + 5n jest podzielna przez 6.
Próbowałem to rozłożyć:
n(n2 + 5) − ale nic z tego nie mamy?
Albo tak: n3−n+6n=n(n2−1)+6n=(n−1)n(n+1)+6n ?
2 sie 13:02
b.: no ten drugi zapis to juz prawie rozwiazanie

6n dzieli sie przez 6, wiec trzeba tylko pokazac, ze (n−1)n(n+1) dzieli sie zarowno przez 2,
jak i przez 3

sprobuj sam uzasadnic (na poczatek), ze liczba (n−1)n(n+1) jest parzysta
2 sie 15:28
b.: jesli nie widzisz od razu, moze warto wypisac sobie takie iloczyny dla poczatkowych n, wtedy
moze latwiej sie bedzie zorientowac, dlaczego sa one podzielne przez 2 (i przez 3 tez)
2 sie 15:29
Maciek: Liczba (n−1)n(n+1) jest podzielna przez 2 bo wśród 3 kolejnych liczb naturalnych co najmniej
jedna jest podzielna przez 2 i dokładnie jedna przez 3.
A musimy udowadniać ,że liczba (n−1)n(n+1) jest parzysta?Jeśli tak to dlaczego

?
2 sie 22:06
think: Maciek raczej masz uzasadnić, że iloczyn trzech kolejnych liczb jest podzielny przez 6
2 sie 22:18
think: bo to że jest podzielna przez dwa to luzik...
2 sie 22:19
Maciek: No tak , ale żeby udowodnić ,że jest podzielna przez 6 trzeba pokazać ,że jest podzielna i
przez 2 i przez 3?
2 sie 22:23
think: tak

zauważ że NWD(2,3) = 1 więc jeśli liczba dzieli się przez 2 i dzieli się przez 3 to
dzieli się przez 6.
2 sie 22:28
Maciek: No ,a nie może być wyjaśnione pisemnie jak napisałem?
Liczba (n−1)n(n+1) jest podzielna przez 2 bo wśród 3 kolejnych liczb naturalnych co najmniej
jedna jest podzielna przez 2 i dokładnie jedna przez 3
2 sie 22:30
think: liczba (n−1)n(n+1) jest podzielna przez
6, bo wśród 3 kolejnych liczb naturalnych co
najmniej jedna jest podzielna przez 2 i dokładnie jedna jest podzielna przez 3.
2 sie 22:37
think: takie wyjaśnienie pisemne jak najbardziej pasuje
2 sie 22:37
Maciek: A trzeba udowadniać ,że liczba (n−1)n(n+1) jest parzysta?Tak jak to napisał/ała b. ?
2 sie 22:39
Lucyna: b. napisał tylko, że masz wykazać, że dzieli się przez 2
i przez 3, ale dowód jest
nadzwyczaj prosty.
n jest naturalna, więc może być parzysta lub nieparzysta.
Jeśli jest parzysta to 2|(n−1)n(n+1)
jeśli jest nieparzysta to n+1 i n−1 jest parzysta a iloczyn parzysta*nieparzysta = parzysta
więc 2|(n−1)n(n+1) i już
2 sie 22:56
think: między podzielnością przez 2 i 3 nie ma wyboru, że może być podzielna tylko przez 2 lub tylko
przez 3 ma być podzielna przez 2 i przez 3 jednocześnie.
2 sie 22:58
Maciek: Lucyna mi trochę zamieszała

o parzystych i nieparzystych. Zostawię jak napisałem.
2 sie 23:10
think: Maciek ale zastanów się trochę nad podziałem liczb naturalnych na parzyste i nieparzyste, jak
to się mówi myślenie nie boli
2 sie 23:42
Maciek: Przeanalizowałem to co napisała Lucyna , ale nie ma tam mowy o podzielności przez 3 ?
3 sie 00:03
think: Maciek: A trzeba udowadniać ,że liczba (n−1)n(n+1) jest parzysta?Tak jak to napisał/ała b. ?
sam pisałeś o dowodzie parzystości, to tylko tego się tyczy
3 sie 00:04
Maciek: aa... rozumiem ,że trzeba to uwzględnić poza wyjaśnieniem podzielności przez 2 i 3?
3 sie 00:08
think: co do podzielności przez 3, to jest ciekawiej

liczby naturalne można zapisać w postaci reszt z dzielenie przez 3
(0, [1, {2), 0], 1}, 2, 0, 1, 2,0.....
jeśli wybieramy trzy kolejne liczby, to nie da się tak postawić przedziały aby nie zawierał 0 a
tym samym liczby podzielnej przez 3
3 sie 00:08
think: w sumie wystarczyłoby Twoje uzasadnienie, ale czemu nie rozwinąć Ci trochę horyzontów
3 sie 00:09
Maciek: No jasne przyda się rozwinąć bo są niestety za małe
3 sie 00:11
think: Maciek tylko człowiek inteligentny wie że nic nie wie
3 sie 00:12
Maciek: Może po części dzięki tej stronie coś się nauczę
3 sie 00:17
think: Maciek przeglądaj tablice matematyczne, zastanawiaj się skąd się wzięły podane tam własności.
Rób dużo zadań, trudnych zadań, gryź je z każdej możliwej strony, a jak już będziesz myślał,
że prędzej pękniesz niż znajdziesz rozwiązanie, to daj to zadanie tutaj, nich inni będą mieli
nad czym podumać. Nie wolno się za szybko poddawać i iść na łatwiznę, bo tak się niczego nie
nauczysz...
3 sie 00:23
Maciek: To zadanie akurat miałem dobrze rozwiązane bo sam rozpisałem n
3 +5n i napisałem o podzielności
przez 2 i 3.
3 sie 00:26
domino:
Święte słowa

potwierdzam
3 sie 00:27
Maciek: No robię codziennie think jakieś zadania z "R" i jak coś nie jestem pewien albo po prostu nie
umiem to wstawiam
3 sie 00:29
think: życzę miłej zabawy, ja idę spać. Wystarczy, że dziś a właściwie to wczoraj skandalicznie
zaspałam do pracy, dwa dni z rzędu nie ma co przeciągać struny

Dobrej nocy wam życzę
3 sie 00:30
Maciek: Dobranoc
3 sie 00:31
3 sie 00:32
3 sie 00:33