matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag artmetyczny
ola:
Sk oznacza sume k poczatkowych wyrazow ciagu znajdz a1,a2,a10 jesli Sk=4k−3
1 sie 19:09
think:
a
1
= S
1
= 4*1 − 3 = 1 a
2
= S
2
− S
1
= 4*2 − 3 − 4*1 + 3 = 4 a
10
= S
10
− S
9
= 4*10 − 3 − 4*9 + 3 = 4
1 sie 19:31