Planimetria
Kamil: Pomożcie,Oblicz pole rombu o boku 17cm, w którym długości przekątnych różnią się o 14 cm.
1 sie 19:02
think:

przekątna d
1 = 2x
druga przekątna jest dłuższa o 14 d
2 = 2x + 14
ponieważ przekątne w rombie przecinają się w połowie, pod kątem prostym, to przyprostokątne
mają długości x i x + 7
z twierdzenia Pitagorasa wyznaczymy x.
x
2 + (x + 7)
2 = 17
2
możesz to już sam wyliczyć.
1 sie 19:45
Kamil: nie rozumiem w tym momencie
1 sie 22:56
Kamil: x i x+7
1 sie 22:57
think: cała przekątna ma 2x
druga ma 2x + 14
z własności rombu przekątne przecinają się w połowie dzieląc na dwa równe odcinki, to jakiej
długości są te odcinki?
1 sie 22:59
Kamil: jedna przekatna krótsza ma x
1 sie 23:05
think: a dłuższa?
1 sie 23:09
Kamil: a druga dłuższa ma x+7 ale nie rozumiem własnie czego?
1 sie 23:10
think: no jak cały kawałek ma 2x to jak podzielisz te kawałki na połowę to ile otrzymasz?
1 sie 23:12
think: a jeśli idzie o jednostki o cm
1 sie 23:13
think: raju ale brednie, masz jeden kawałek długości 2x, dzielisz go na dwa równe odcinki, to jakiej
długości będą? teraz to chyba poprawnie zapisałam...
1 sie 23:16
Kamil: jedna przekąna ma x+7 i druga x+7
1 sie 23:18
Kamil: tak, bo juz mi sie pomieszało
1 sie 23:18
Kamil: think powiedz czy dobrze
1 sie 23:22
Godzio: ehhh ...
1 sie 23:24
Kamil: powiedz prosze
1 sie 23:24
think:
1 sie 23:26
Kamil: czyli zle mysle Godzio
1 sie 23:26
Godzio:
1 sie 23:26
think: połowa jednej przekątnej to x
a połowa drugiej przekątnej to x + 7
1 sie 23:26
Kamil: która przekatna z podawanych przykładów jest dobra?
1 sie 23:31
think: Kamil, czasem mam wrażenie, że mówimy różnymi językami....
Już sama nie wiem czy płakać czy się śmiać, jak rzadko kiedy nie mogę aż się zdecydować...
1 sie 23:33
Godzio:
Kamilu o co Ci teraz chodzi ?
d1 = 2x
d2 = 2x + 14
przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym:
| | 1 | | 1 | |
( |
| d1)2 + ( |
| d2)2 = 172 − podstawiasz i wyliczasz x |
| | 2 | | 2 | |
1 sie 23:33
Kamil: Chodzi mi o przekątne czy rysunek dobry bo mało rozumiem?
1 sie 23:37
think: Kamil rysunek jest dobry... wręcz wyśmienity oczywiście ten w wykonaniu Godzia, Twoją kumatość
zostawię bez komentarza.
1 sie 23:39
Godzio: wszystkie 3 rysunki są dobre
1 sie 23:40
Kamil: rozumiem juz think rysunek Godzia
1 sie 23:42
think:

kamil jedna przekątna to odcinki złożone z niebieskiego i czerwonego koloru, dodaj ich długości
i ile otrzymałeś....?
druga przekątna to odcinki złożone z pomarańczowego i zielonego koloru też dodaj i ile
wyszło....?
1 sie 23:44
Kamil: 1 przekąna 2x a 2przekątna 2x+14
1 sie 23:45
Kamil: aha
1 sie 23:46
Kamil: rozumiem
1 sie 23:46
Kamil: kpw
1 sie 23:46
Kamil: Godzio pomozesz wyliczysz x prosze
2 sie 00:08
Kamil: mozesz policzyc ja mam napisane w brudnopisie
2 sie 00:09
Kamil: prosze
2 sie 00:10
Kamil: sprawdze sobie pózniej dobrze
2 sie 00:13
Godzio:
x2 + x2 + 14x + 49 = 289
2x2 + 14x − 240 = 0
x2 + 7x − 120 = 0
(x + 15)(x − 8) = 0
x = −15 v x = 8
x = 8 bo ujemny wynik odrzucamy
2 sie 00:13
Kamil: to dobrze
2 sie 09:58
Kamil: w książce pisze pole rombu P=240cm2
2 sie 10:29
Godzio: To dobrze nie ?
2 sie 10:36
Kamil: teraz policzyc to tedo wzoru tak
2 sie 11:38
2 sie 11:48
Kamil: nie wychodzi mi wynik Godzio napiszesz prosze, pewnie bład robie
2 sie 12:09
Kamil: pomóz
2 sie 12:16
Godzio: rozwiązania Ci już na pewno nie napisze to co Ci potrzebne to mnożenie i dodawanie nic więcej
nie musisz tu umieć
2 sie 12:16
Kamil: za d1 podstawic 2*8 tak
2 sie 12:17
Kamil: za d2 podstawic 2*8+14 tak
2 sie 12:18
Kamil: bo gupieje łatwe ale nie wychodzi
2 sie 12:19
Godzio: tak
2 sie 12:20
Kamil: prosze daj podpowiec jak podstwawić prosze
2 sie 12:20
Godzio:
d
1 = 2 * 8 = 16
d
2 = 30
| 16 * 30 | |
| = ... − proponuje przerobić sobie 4−6 klase podstawówki |
| 2 | |
2 sie 12:22
Godzio: albo wziąć sobie dobrego korepetytora który Ci pomoże bo naprawdę na poziomie szkoły średniej
nie umieć podstaw ...
2 sie 12:23
Kamil:
2 sie 12:38
Kamil: wyluzuj
2 sie 12:42
Kamil: no co sie obrazasz
2 sie 13:00
Kamil: jestes spoko
2 sie 13:06
Maciek: Co z tego ,że jest spoko?Chodzi o Ciebie... Kompletnie nie znasz podstaw...
2 sie 13:15