Planimetria
Kamil:

Pomożcie prosze was bardzo,Oblicz pole trójkąta EMN, wiedząc, że czworokąt ABCD jest
prostokątem, w którym: IABI=60cm, IBCI=30cm i trójkąt ABE jest równoboczny.
1 sie 17:07
think:

α = 60
β = 30
x = 10
√3
Podstawa naszego trójkąta to 60 − 2x = 60 − 20
√3
Wysokość trójkąta ENM to wysokość h
ENM = h
AEB − 30 = 30
√3 − 30 = 30(
√3 −1)
No to można policzyć pole ENM
| | 1 | | 1 | |
P = |
| (60 − 20√3)*30(√3−1) = |
| *20*30(3 − √3)(√3 −1) = 300(4√3 −6) |
| | 2 | | 2 | |
1 sie 17:21
Kamil: skad wiesz ze α=60 jak to odczytujesz
1 sie 18:41
think: ABE jest równoboczny, a jaką miarę mają kąty w trójkącie równobocznym?
1 sie 18:55
Kamil: no jaka maja miare oto mi chodzi
1 sie 18:59
Kamil: ?
1 sie 18:59
Kamil: po czym poznajesz ze α=60
1 sie 19:00
Kamil: odpowiedz prosze?
1 sie 19:01
think: ehhh Kamil po prostu w trójkącie który ma wszystkie boki równe kąty też są RÓWNE


a że
miara kątów w trójkącie wynosi 180
o, to
3α = 180
o
α = 60
o
a jeśli pytasz po czym rozpoznać w tym zadaniu, że trójkąt jest równoboczny, to odpowiem, że po
treści zadania. Masz tam jak wół napisane, że trójkąt ABE jest równoboczny.
1 sie 19:03
Kamil: aha
1 sie 19:04
think: a teraz idę na bajkę

także na ewentualne pytania odpowiem później.
1 sie 19:04
Kamil: nie rozumiem z jakiego wzoru liczysz pole
1 sie 20:41
Kamil: Godzio nie rozumiem z jakiego wzoru liczy pole
1 sie 21:39
Anna: | | 1 | |
Pole jest tu obliczone z najprostszego wzoru: P = |
| ah . |
| | 2 | |
| | a2√3 | |
Można też było użyć wzoru na pole trójkąta równobocznego: P = |
| . |
| | 4 | |
1 sie 21:58
Kamil: taki wynik pisze w książce 600(2−P{3})cm
2
2 sie 12:52
Kamil: 600(2−√3)cm2
2 sie 12:53
Kamil: nie wiem skąd to się wzieło
2 sie 13:01
Kamil: wytłumaczy to ktoś
11 sie 13:42
Kamil: powiem od jakiego momentu
11 sie 13:47
Kamil: prosze Kejt pomóz
11 sie 17:23
robinka: a tobie jaki wyszedł ?
11 sie 17:25
Kejt: odkąd?
11 sie 17:25
Kamil: od podstawy trójkąta widzisz?
11 sie 17:26
Kejt: w czym problem? czego nie rozumiesz?
11 sie 17:26
Kamil: od wysokości trójkata nie rozumie
11 sie 17:31
Kejt: nie pytam się teraz odkąd tylko czego nie rozumiesz..
11 sie 17:35
Kamil: nie rozumiem skąd to się wzieło henm=haeb−30 i dalej tez nie bardzo rozumiem wytłumaczysz
prosze
11 sie 17:37
Kejt: ogólnie to ja to inaczej zrobiłam.. wydaje mi się, że prościej. Jeśli chcesz, żeby Ci
wytłumaczyć to zadanie sposobem think, to musisz ją o to poprosić. Mogę Ci co najwyżej pokazać
jak ja bym to zrobiła..
11 sie 17:40
Kejt: Zrobiłam to zadanie bez liczenia wysokości, tylko podstawiłam bok do wzoru na pole trójkąta
równobocznego.
11 sie 17:41
Kamil: prosze wytłumacz lubie cie dziekuje za pomocna dłoń, jestes człowiekiem mądrym i inteligentnym
11 sie 17:43
Kamil: ale ja bym chciaał tym sposobem sie nauczyć dobrze
11 sie 17:48
Kejt: mhm..
bok trójkąta EMN jest równy: 60 − 20
√3
| | a2√3 | |
wzór na pole trójkąta równobocznego to: P= |
| |
| | 4 | |
podstawiam do wzoru:
| | (60−20√3)2*√3 | | (3600+400*3−240√3)√3 | | (4800−2400√3)√3 | |
P= |
| = |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| 4800√3−7200 | | 4(1200√3−1800) | |
| = |
| =1200√3−1800=600(2√3−3) |
| 4 | | 4 | |
Wynik wychodzi taki sam jak u think, ja po prostu wyłączyłam przed nawias inną liczbę.
11 sie 17:53
Kamil: a tamtym sposobem jak think wytłumczysz jak poprosze cie bardzo
11 sie 17:59
Kejt: mm.. think policzyła wysokość trójkąta AEB ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego:
i odjęła od tego długość krótszego boku prostokąta ABCD i podstawiła to do wzoru na pole
11 sie 18:13
Kamil: dzieki
11 sie 18:40
Kamil: Mam prośbe do Think
12 sie 17:43
Kamil: Think mam do ciebie wazne pytanie do tego zadania
12 sie 18:34
Kamil: a wysokość da się policzyć do tego zadania h=Ua√3}{2}
12 sie 18:36
12 sie 18:37
Kamil: prosze cie Think odpowiedz na moje pytanie, prosze cie o bardzo
12 sie 18:40
Kamil:
12 sie 18:40
Kamil: mecze sie z policzeniem wysokości a nie wychodzi mi wynik prosze pomóz z tą wysokości, wiem ze
dla ciebie to pestka i łatwizna
12 sie 18:43
think: jasne, że się da. Długość podstawy a = 60 − 2x
x się liczy z tgβ, po prostu w tej sposób jest trochę więcej do policzenia, ale możesz
spróbować. Tylko nie mogę Ci pomóc, bo muszę wrócić do pracy dokończyć projekt na jutro
12 sie 18:45
Kejt:
a=60
następnie:
h−30=...
w czym problem?
12 sie 18:45
think: | | √3 | |
natomiast jak policzyłbyś już to a, wtedy możesz skorzystać z tego wzoru na h = a |
| , |
| | 2 | |
ale jak obliczysz a, to h już Ci nie będzie potrzebne, bo pole trójkąta równobocznego to:
12 sie 18:46
Kamil: ja che tak jak ty Think obliczyć wysokośc i twija metoda a nie zabardzo wiem jak policzyłeś
wysokośc
12 sie 18:49
Kamil: czyli h
12 sie 18:49
think: żeby uniknąć większej liczby pytań to β ma miarę 30
o, wiem stąd, bo prostokąt ma wszystkie
katy proste, czyli po 90
o. Taki kąt prosty został podzielony bokiem trójkąta równobocznego i
90 = α + β ;α = 60
o co Ci wyjaśniałam już wyżej, a skoro tak, to:
90 = 60 + β
β = 30
o
także policz:
następnie
a = 60 − 2x
a na końcu wstaw do wzoru na pole za a to co otrzymasz
powinieneś otrzymać wyniki jaki już tu się kilka razy pojawił.
12 sie 18:52
think: Kamil jutro, dobrze? Teraz już muszę kończyć. Spróbuj teraz tym sposobem, który Ci rozpisałam
jutro zrobimy tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.
12 sie 18:53
Kamil: ta metoda wyszedł mi wynik ale chciałbym twoja metoda Think
12 sie 18:54
Kamil: na 100% bedziesz jutro
12 sie 18:59
Kamil: obiecujesz
12 sie 18:59
think:

no dobra.
niebieskim kolorem masz zaznaczoną wysokość dużego trójkąta.
Wystarczy zauważyć, że wysokość małego trójkąta to jest wysokość dużego odjąć 30.
12 sie 19:01
think: Kamil ja jestem tu codziennie

to już jest nałóg
12 sie 19:02
think: odjąć 30 bo tyle wynosi szerokość prostokąta.
12 sie 19:02
Kamil: | | a√3 | |
nie trzeba w twoim sposobie liczyć h= |
| |
| | 2 | |
12 sie 19:16