heszcze takie przykłady... bo mi nie wychodzą... błagam pomóżcie...
Elos: 1. Rzucamy dwoma kostkami jedną sześcienną, a drugą czworościenną. X −zmienna losowa równa
różnicy liczby oczek na sześciennej kostce i liczby oczek na czworościennej kostce. Wtedy
EX=.....
2. Rzucamy dwoma kostkami jedną sześcienną, a drugą ośmiościenną. X −zmienna losowa równa sumie
reszty z dzielenia liczby oczek na sześciennej kostce przez 3 i reszty z dzielenia liczby
oczek na ośmiościennej kostce przez 4. Wtedy EX=.....
Jeśli można to prsze o szybką odpowiedź...
1 sie 15:43
think:

ad1
czy ta tabelka już Ci pomogła?
1 sie 15:55
think: na podobnej zasadzie zrób tabelkę w drugim zadaniu.
1 sie 15:57
Elos: generalnie teraz nie pisze sam Elos tylko jego dziewczyna, ponieważ on musiał wyjechać. Byłabym
niezmiernie wdzięczna gdybyś podał mi rozwiazania. On pomylił się w tych 2 podpunktach i
potrzebowałabym do nich odpowiedzi bo reszta jest ok... Jeśliby dało radę to byłabym
niezmiernie wdzięczna.
1 sie 15:58
Elos: a bardzo potrzebuje tych odp na dziś...
1 sie 15:59
think: ad1
EX = (−3)p
−3 + (−2)p
−2 + (−1)p
−1 + 0p
0 + 1p
1 + 2p
2 + 3p
3 + 4p
4 + 5p
5 =
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 4 | | 4 | | 3 | |
(−3) |
| + (−2) |
| + (−1) |
| + 0 |
| + 1 |
| + 2 |
| + 3 |
| + |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | |
1 sie 16:10
Elos: Rzucamy dwoma kostkami jedną ośmiościenną, a drugą czworościenną. X −zmienna losowa równa
reszcie z dzielenia sumy liczb na obu kostkach przez 3. Wtedy EX = 1
i
Rzucamy dwoma kostkami sześciennymi. X − zmienna losowa, równa wartości bezwzględnej różnicy
liczby oczek wyrzuconych na obu kostkach. EX = 70/36
to jest dobrze

bo on to liczyl zanim wyjechał...
1 sie 16:24
think:
| | 4 | | 8 | | 12 | |
EX = 0p0 + 1p1 + 2p2 + 3p3 + 4p4 + 5p5 = 0* |
| + 1* |
| + 2* |
| + |
| | 48 | | 48 | | 48 | |
| | 12 | | 8 | | 4 | | 8 | | 24 | | 36 | | 32 | |
3* |
| + 4* |
| + 5* |
| = 0 + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | 48 | | 48 | | 48 | | 48 | | 48 | | 48 | | 48 | |
| | 20 | | 120 | | 30 | | 5 | |
|
| = |
| = |
| = |
| = 2,5 |
| | 48 | | 48 | | 12 | | 2 | |
1 sie 16:25
Elos: Do rozwiązywania testu z języka Chińskiego uczeń stosuje następującą metodę wyboru jednej z
czterech odpowiedzi. Najpierw rzuca dwoma kostkami sześciennymi − białą i czarną. Bierze pod
uwagę wartość bezwzględną różnicy wyrzuconych oczek. Jeżeli jest ona równa 1, to zaznacza
pierwszą odpowiedź, 2 − drugą, 3 − trzecią, 4 − czwartą. W pozostałych przypadkach ponownie
rzuca kostkami. Jednak teraz bierze pod uwagę resztę z dzielenia sumy wyrzuconych oczek przez
4. Zaznacza odpowiedź o numerze równym wartości tej reszty powiększonej o 1. Jeżeli przez X
oznaczymy zmienną losową, której wartości stanowi numer zaznaczonej odpowiedzi, to:
P(X=1) = ...........
P(X=2) = ...........
P(X=3) = ...........
P(X=4) = ...........
mógłbyś policzyc jeszcze to
1 sie 16:28
think: dobrze policzył !
EX = 1 w tym pierwszym
także spokojnie poradzi sobie
1 sie 16:32
Elos: wielkie dzięki za to wcześniejsze zadanie

1 sie 16:32
Elos: zrobiłbyś to zadanie
1 sie 16:43
think:
ale za to głowy nie dam
1 sie 16:48
think: lala to też Ty czy ktoś z takim samym zadaniem?
1 sie 16:51