ciągi
gosiaczek: Sprawdź czy dany ciąg jest arytmetyczny an=3n+5
1 sie 14:40
think: gosiaczek, a umiesz odpowiedzieć na pytanie czym się charakteryzuje ciąg arytmetyczny?
1 sie 14:42
gosiaczek: nie
1 sie 14:45
think: ehh...Gdybyś poczytała o właściwościach ciągu, to dowiedziałabyś się, że ma on stałą różnicę.
Każdy kolejny element tego ciągu jest większy (lub mniejszy) od poprzedniego o stałą wielkość.
Przykładem ciągu arytmetycznego jest zbiór liczb naturalnych:
0, 1, 2, 3, 4, 5,... każdy kolejny element jest większy od poprzedniego o 1.
Jeśli masz ciąg zadany jak w Twoim zadaniu, to możesz sobie sprawdzić wypisując kolejne
elementy tego ciągu:
an = 3n + 5
a1 = 3*1 + 5 = 8
a2 = 3*2 + 5 = 11
a3 = 3*3 + 5 = 14
itd. już teraz można zauważyć, że różnica między tymi elementami jest stała i wynosi 3, więc
jest to ciąg arytmetyczny.
Bardziej poprawny sposób sprawdzenia, czy jest to ciąg arytmetyczny, to sprawdzenie czy an+1
− an = const niezależne od n
an+1 − an = 3(n + 1) + 5 − (3n +5) = 3n + 3 + 5 − 3n −5 = 3 wyszedł nam wynik bez n, czyli
to jest ciąg arytmetyczny.
1 sie 14:54
gosiaczek: dziękuję
1 sie 15:07