może ktoś da radę
tusil: log2(log100)=
log35*log258=
log5*log20+(log2)2=
log50,2+2log510−2log52=
log95*log2527=
log√38*log881=
1 sie 14:26
think: logb ← brak wpisanej podstawy oznacza, że podstawa a=10
log
ab = c ⇒ a
c = b
log
ab + log
ac = log
ab*c
clog
ab = log
ab
c
| | logcb | |
logab = |
| ← wzór na zmianę podstawy logarytmu |
| | logca | |
to są wszystkie wzory potrzebne do rozwiązania tych zadań. Możesz spróbować je zrobić tutaj a
ja będę sprawdzać czy masz dobrze.
1 sie 14:34
tusil: nie wiem jak to zrobić
proszę o pomoc
1 sie 15:08
think: zacznijmy od log100
log100 = x
log10100 = x teraz ze wzoru logab = c ⇒ ac = b
10x = 100
10x = 102 żeby to było równe to wykładniki potęg muszą być równe i stąd
x = 2
log2(log100) = log22 = y = 1
2y = 21 ⇒ y = 1
1 sie 15:35
think: w drugim przykładzie zastosuj wzór na zmianę logarytmu, zamień log825 na logarytm o podstawie
3 .
1 sie 15:38
think: log5log20 + (log2)2 = log5(log4 + log5) + (log2)2 = log5(log22 + log5) + (log2)2 =
log5(2log2 + log5) + (log2)2 =(log5)2 + 2log2log5 + (log2)2 = ....
a tu już powinieneś sam coś zauważyć.
1 sie 15:43
think: log
50,2 + 2log
510 − 2log
52 = log
50,2 + log
510
2 − log
52
2 = log
50,2 + log
5100 − log
54
| | 20 | |
= log50,2*100 − log54 = log520 − log54 = log5 |
| = log55 = 1 |
| | 4 | |
1 sie 15:46
think: log95*log2527 na to niestety nie mam pomysłu, poza nadzieję, że pomyliłeś się w przepisywaniu
przykładu...
1 sie 15:59
think: log
√38log
881 = log
881log
√38 = log
√38
log881 =
tu zabrakło jednego wzoru mianowicie a
logab = b i teraz z tego korzystam:
= log
√381 = log
√33
4 = 8
√3x = 3
4
(3
1/2)
x = 3
4
3
x/2 = 3
4
x = 8
1 sie 16:03
rena: Log59* log2725
30 wrz 11:26