powtóka
think: trochę grzebię w zadaniach z prawdopodobieństwa. Trafiłam na takie:
Stwierdzono, że 8% pudełek soku ma za małą wagę. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród 26
pudełek soku znajdą się więcej niż 3 pudełka, które mają za małą wagę.
Dane: n=26; p=8%=0,08;
P(X>3)=?
Liczyłam to najpierw z Beronoulliego, później z rozkładu Poissona i żadną z tych metod nie
doszłam do podanego wyniku: 0,143.
Nie wiem, może robię jakiś głupi błąd obliczeniowy:(
1 sie 11:33
think: z Bernoulliego otrzymuję 0,15
natomiast z Poissona 0,1576
1 sie 11:40
think: 
podbijam
1 sie 22:56
Kamil: pomozesz mi prosze w tym ostatnim zadaniu
1 sie 22:57
Kamil: wytłumaczysz
1 sie 22:58
think: a może dla odmiany Ty mi pomożesz skoro wszedłeś już w mój post?
1 sie 22:58
Kamil: ja prawdopodobienstwa nie brałem
1 sie 23:00
think: i jak tu pomagać innym, gdy człowiek będąc w potrzebie nie może uzyskać wzajemności
1 sie 23:02
Kamil: no nie umiem tego działu
1 sie 23:03
think: Kamil wyluzuj nie mam pretensji do Ciebie, zresztą nie mam do nikogo, ta wypowiedź jest taka ja
ja, nie pozbawiona ironii
1 sie 23:06
think: *jak ja
1 sie 23:07
b.: | | | | | |
P(X≤3) = 0,9226 + | 0,9225 0.08 + | 0,9224 0.082 + |
| | | |
= 0.92
23 ( 0.92
3 + 26*0,92
2 0.08 + 325*0,92* 0.08
2 + 2600*0.08
3)
2 sie 09:32
b.: ...=0.849861809...
czyli P(X>3) = 0.1501...
dlaczego uwazasz wynik 0.143 za poprawny, skoro wychodzi 0.15?
2 sie 10:53
bzzz: b. dzięki

pomagałam komuś z zadań ze zmienną losową, więc szperałam po stronkach aby
odświeżyć wiadomości, bo sama miałam z tym kiedyś problemy

Trafiłam na stronkę, gdzie były
przykłady zadań, między innymi to zamieszczone tutaj przeze mnie. Tylko, że nie było żadnych
oliczeń a jedynie podany wynik właśnie ten nieszczęsny 0,143. Potraktowałam zadanie Poissonem
i Bernoullim i żadna z odpowiedzi nie wyszła zgodna z tym co podali... także pomyślałam sobie,
że może z innego rozkładu tak wychodzi, albo ja coś źle liczę...
2 sie 16:35