wykaż
domino: Wiedząc,że liczba naturalna n jest podzielna przez 3 i nie jest podzielna przez 6
wykaż,że liczba n2+7 jest podzielna przez 8
31 lip 22:32
domino:
zad2/ wykaż,że tg40o+tg42o +tg44o+tg46o+tg48o+tg50o > 6
31 lip 22:35
think: n = 3(2k+1)
(3(2k + 1))2 + 7 = 9(4k2 + 4k + 1) + 7 = 36k2 + 36k + 16 = 36k(k+1) + 16 = 9*4k(k+1) + 16
8|16 i ponieważ k(k+1) jest to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych, to na pewno któraś z
nich będzie parzysta i wtedy 8|36k(k+1)
31 lip 23:00
domino:
Hehe,
Lucyno to zad. było przeznaczone dla
Godzia
31 lip 23:04
Godzio:
dobra to w takim razie 2 dla mnie zostało
31 lip 23:17
Godzio:
tg40 = ctg50
tg42 = ctg48
tg44 = ctg46
tg46 + ctg46 + tg48 + ctg48 + tg50 + ctg50 > 6 /: 6
| tg46 + ctg46 + tg48 + ctg48 + tg50 + ctg50 | |
| > 1 |
| 6 | |
średnia arytmetyczna > średnia geometryczna
to zadanko zdaję się że już było
31 lip 23:19
Lucyna: 
no nie było podpisane... takie bezpańskie aż się prosiło
31 lip 23:24
domino:
I ....

Nie pamiętam, czy już takie było?
31 lip 23:25
domino:

dla
Lucyny
31 lip 23:26
Lucyna: 
a czym sobie zasłużyłam na kwiateluszka

dzięki Eto
31 lip 23:31
31 lip 23:39
domino:
1 sie 00:03